Djevojke na trčanju: Četiri stotine žena u sarajevskom Vilsonovom šetalištu

Objavljeno: 10.09.17 u 11:10

U organizaciji nevladine organizacije "Marathon" na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu jutros je organizovana peta društveno odgovorna utrka "Avon Djevojke na trčanju”, u kojoj je učestvovalo više stotina djevojaka i žena iz cijele BiH, ali i šire.

Na ovom jedinstvenom sportskom događaju učestvovalo je oko 400 djevojaka i žena, koje su trčale ili šetale, u zavisnosti od fizičke spremnosti. Učesnice su se kretale su prema Mostu Suade i Olge gdje su se okrenule i uputile prema cilju kod hotela Bristol.

Prva kroz cilj je prošla je Biljana Cvijanović iz Doboja, koja je utrku završila za 9 minuta i 23 sekunde. Druga je bila Alma Hrnjić iz Sarajeva, a treće mjesto osvojila je Katarina Lemez iz Istočnog Sarajeva.

Erol Mujanović, direktor udruženja "Mararathon" iz Sarajeva, istakao je da je cilj ove utrke revijalnog karaktera, promocija zdravog i aktivnog života žena, ali i djelovanje u borbi protiv diskriminacije i predrasuda.

- Trku smo pokrenuli jer smo već tada, kada je trčanje počelo polako da se omasovljava u Sarajevu, putem naše škole trčanja Klix, imali dosta pritužbi od strane djevojaka koje nisu nailazile na dovoljno razumijevanja u okruženju za njihove treninge. Onda smo rekli da ćemo organizovati jednu trku samo za žene, po uzoru na najbolje svjetske prakse i zaista, svake godine broj učesnika je rastao - rekao je Mujanović.

Ovaj događaj, osim promocije zdravog i aktivnog životnog stila, ima za cilj podržati i humanitarne projekte i nekoliko korisnih inicijativa. Dio prikupljenih sredstava biće usmjeren na podizanje svijesti o karcinomu dojke, a u tom kontekstu, trčanje će poslužiti kao sredstvo prevencije tog oboljenja.

- Zahvaljujući velikom broju partnera koji stoje iza ove utrke uspjeli smo i da svake godine prikupljamo prigodne donacije koje doniramo udruženjima kojima je to najpotrebnije - rekao je Mujanović.

Ove godine, dio sredstava će biti usmjeren za rad Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke iz Bihaća.