open-navfaktor-logo
search
Kraj trakavice
Dodik i Zeljković predriblali Putina
Od najavljene utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i Bosne i Hercegovine 19. novembra neće biti ništa.
29.10.2022. u 12:08
get url
text

VEZANI TEKST - Odlučno "njet": Hoće li FSBiH otkazati Rusiji i da li je to početak kraja Vice Zeljkovića?
 

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je, podsjetimo, prihvatio ponudu za odigravanje međunarodne prijateljske utakmice od FS Rusije, saopćila je krovna kuća bh. fudbala 9. septembra.

Istog dana Komitet za hitnost u sastavu Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo, Irfan Durić i Fuad Čolpa, dao je zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora.

Uslijedile su burne reakcije javnosti, utjecajni reprezentativci Edin Džeko, Miralem Pjanić i mnogi drugi bili su protiv puta u Rusiju i jasno kazali da im ne pada napamet da igraju takav meč u vrijeme dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

VEZANI TEKST - Dodik: Osigurali smo da BiH igra s Rusijom, pobjeđujem na izborima; Putin: Neka jačaju patriotske snage u RS-u
 

Deset dana poslije Milorad Dodik, aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i daidža Vice Zeljkovića, odlazi u Rusiju i sastaje se s predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

Saopćio je Dodik ruskom predsjedniku važnu vijest. U trenucima kada je Rusija pod suspenzijom UEFA-e i FIFA-e, kada ruski klubovi i reprezentacija ne mogu igrati međunarodne utakmice, predsjednik SNSD-a se pohvalio:

- Prije nekoliko dana osigurali smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom, posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to.

VEZANI TEKST - Rusi "odjavili" Zmajeve: Dogovorili prijateljski meč za 17. novembar
 

Putin je uzvratio da "sport treba da objedinjuje ljude, a ne da dijeli".

Bilo je to vrijeme predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini. Sastanak je Dodiku, glavnom ruskom igraču na Balkanu, koji se kandidovao za predsjednika entiteta RS, a na izborima i pobijedio, poslužio da mobilizira svoje glasačko tijelo. Sjednica Izvršnog odbora FSBiH koja je trebala preispitati odluke Komiteta za hitnost više puta je prolongirana. Posljednje informacije govorile su da će čelnici FSBiH o meču s Rusima raspravljati 31. oktobra.

No, Rusi su u međuvremenu preduhitrili FSBiH i "odjavili" Zmajeve. Ugovor doduše nikada nije ni potpisan, ali je Rusija postigla zvanični dogovor o prijateljskoj utakmici protiv Tadžikistana 17. novembra. To znači da dva dana poslije definitivno neće odmjeriti snage s BiH. Sportskim žargonom kazano Dodik je sa Zeljkovićem predriblao Putina.

Vrijedi istaknuti da ove dvije reprezentacije nikada ranije nisu odigrale međusobni duel. I neće do daljnjeg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.