VEZANI TEKST - Schmidt namjerava iz Ustava FBiH izbrisati popis stanovništva iz 1991: Koje države su za, koje protiv

- Visoki predstavnik je lažan, nije izabran u skladu sa procedurom i samim tim ne može nametati nikakve odluke. Ja sam po tom pitanju principijelan. On ne nema pravnog osnova da bilo šta nameće - kazao je Dodik osvrćući se na najave da će Christian Schmidt do 1. augusta nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH.

Dodik je ponovio odranije poznate stavove.

- BiH može biti ustavna ili je neće biti. Mi to jasno kažemo, dok su Hrvati lukaviji, a slično misle. Ponavljam, mi u Republici Srpskoj nećemo provoditi njegove ranije nametnute odluke. Deset godina pričamo o Izbornom zakonu i sada se pojavi Schmidt i hoće on nešto da nametne. Ja nisam konvertit kao onaj Peđa - istakao je Dodik.

Još jednom je javno negirao genocid u Srebrenici.

VEZANI TEKST - Dodik o Ustavnom sudu BiH: Takve odluke za Republiku Srpsku ne znače ništa

- Godina je od nametanja zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, a ja isto mislim. U Srebrenici je bio zločin, a ne genocid. Mislim da se u ovoj godini od nametanja zakona povećao broj Srba koji isto misle. Tokom nedavne posjete Izraelu razgovarao sam sa najmanje pet stručnjaka koji su mi potvrdili da ono što se desilo u Srebrenici ne može dobiti kvalifikaciju genocid - riječi su Dodika.

Dodik je naveo da je prihvaćena njegova inicijativa kojom će se BiH pridružiti grupi od više od 30 zemalja EU i regiona koje su već ranije usvojile inicijativu o definiciji pojma antisemitizam.

- Prije nekoliko dana sam bio u Izraelu i tamo sam sa zvaničnicima dogovorio da pokrenem inicijativu o tome da se kroz zaključak Predsjedništva usvoji neformalna, neobavezujuća definicija termina antisemitizam. Zahvalan sam ovoj dvojici članova Predsjedništva što su tu inicijativu prihvatili - rekao je Dodik.