Ponovio je da je "BiH neuspješan eksperiment međunarodnog faktora, čega su i oni svjesni". 

VEZANI TEKST - Šta je Schmidt pisao Džaferoviću, Dodiku, Komšiću, Tegeltiji, Čoviću, Cvijanović...

Na pokušaj visokog predstavnika da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske pod obrazloženjem kršenja Dejtonskom mirovnog sporazuma, Dodik odgovara da će zakon sutra stupiti na snagu. To kaže neće spriječiti "čovjek koji nije dobio saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a i koji nema mandat".

- Naš Službeni glasnik će to objaviti. On stupa na snagu. Obaveza svih organa u Republici Srpskoj je da postupaju u skladu sa tim. Nikakva odluka pojedinca, pogotovo takvog kao što je Schmidt, ne može to da zaustavi i neće zaustaviti. Oni će pokušati da to guraju putem Tužilaštva BiH, ali dobro, očekujemo, nije ovo laka borba. Јa nisam došao ovdje da se lagodno provodim, kao što to neko iz opozicije čini i radi - naveo je Dodik

Na učestale optužbe da Republika Srpska krši Dejtonski mirovni sporazum, Dodik kaže da iole dobrim poznavaocima prilika u BiH to izgleda smiješno, jer ako je neko kršio Dejton onda je to Britanac koji se zove Paddy Ashdown.

- Ono što se sada dešava da je to, taj nered koji je napravio Paddy Ashdown, koji je sada dodirnut i neodrživ, oni brane po svaku cijenu. Tako da očigledno je onda kada tu dodate i ovu ukrajinsku krizu, njihovu nervozu, njihovu potrebu da smire muslimane u Britaniji, a muslimani iz Sarajeva šalju poruku kako je glavni problem Milorad Dodik, onda nije ni čudo što dobijete te neke sankcije - naveo je Dodik.

Ono što su Britanci uradili, uvodeći sankcije, a što će očigledno učiniti i Nijemci krajem sedmice, Holanđani i neki drugi iz Evropske unije, samo su pokušaji održavanja fronta za BiH kako ga oni vide, a to je unitarizacija BiH, mi to ne prihvatamo, to nije Ustav i to nije Dejtonski sporazum - rekao je Dodik.