Podsjetimo, prošle sedmice je u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli instaliran određen broj respiratora od ukupno njih 100 koliko je Srebrena malina za 10,5 miliona KM kupila u Kini.

VEZANI TEKST - Medak: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora

- Verifikacija, koja je trebala početi danas, odgođena je nakon što je u subotu Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje BiH - BATA, u medijskim istupima saopćio da Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora. Znamo da Verlab ima od Instituta za mjeriteljstvo BiH dozvolu za obavljenje verifikacije respiratora. Ovo je sada specifična, konfuzna situacija – kaže Kadribegović.

U FUCZ-u žele da imaju jasnu situaciju.

- Sve mora biti u skladu sa zakonom, zbog čega smo uputili dopis na tri adrese, i to Institutu za akreditiranje BiH, Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo. Dok ne dobijemo njihove odgovore i uvjerimo se da je sve u zakonskim okvirima i prema ranije utvrđenim pravilima, verifikacija je obustavljena – kazao je Kadribegović.

VEZANI TEKST - Verlab odgovorio Medaku: Da nismo akreditirani ne bismo ni dobili posao od FUCZ-a

U Verlabu su nam također potvrdili da je verifikacija obustavljena. Dodali su da "nisu obavezni pribavljati akreditaciju za verifikaciju ventilatora/respiratora do sticanja uvjeta od strane BATA-e".

Dalje su istakli da "isključivo za slučaj da je BATA izvršila proširenje polja akreditacije, pored ostalog i na ventilatore/respiratore, kao temeljnu presumpciju koju mora ispuniti taj Insititut za sticanje svojstva relevantnog učesnika u procesu imenovanja ovlašetnih laboratorija, Verlab bi bio obavezan prihvatiti i takvu akreditaciju".

Također, iz Verlabu su naglasili da "štite interese i zdravlje građana". Pored toga su dodali da "žele da Medak demantuje laži i javno se izvine za svu štetu koju im je nanio".