navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riječ stručnjaka

Dr. Asim Kurjak: Može li koronavirus "zaraziti" majčino mlijeko

Iako trudnice nemaju povećan rizik obolijevanja od COVID-a 19 od onih žena koje nisu u drugom stanju, u slučaju pojave simptoma virusa u trudnoći mogu se češće pojaviti komplikacije, istakao je prof. dr. Asim Kurjak poznati ginekolog i stručnjak svjetskog glasa iz oblasti ultrazvučne dijagnostike.

Objavljeno: 17.03.2021. u 09:13
get url
text

Područje zanimanja ovog hrvatskog doktora, bosanskih korijena, su ultrazvuk i perinatalna medicina.  Redovni je član Svjetske akademije umjetnosti i nauke, Evropske akademije nauka i umjetnosti, Međunarodne akademije za humanu medicine. Predsjednik je Svjetske akademije perinatalne medicine koja broji 28.000 članova, a u razgovoru za AA osvrnuo se na najosjetljiviju kategoriju društva u vrijeme pandemije koronavirusa, a to su trudnice i novorođenčad, pojasnivši da li i u kojoj mjeri im virus šteti.  

- Pitanje vertikalnog prijenosa virusa od majke na plod ili novorođenče bilo preko posteljice, plodove vode, porođajnog kanala ili majčina mlijeka je dosta sporno, jer su podaci o tome prilično dvojbeni. Čini se da se virus ne prenosi na plod u prvom i u drugom tromjesečju trudnoće, tako da se ne povećava vjerovatnoća spontanih pobačaja u poređenju sa stanjem kada u trudnoći nema COVID-19 bolesti. U trećem tromjesečju vrlo rijetko je moguća zaraza ploda, dok je u posteljici virus nađen, iako rijetko - ističe dr. Kurjak.  

No, navodi da je neposredno nakon rođenja bilo slučajeva da su novorođenčad imala pazitivni nalaz na virus ili dijelove virusa. 

- Nakon porođaja moguća je zaraza novorođenčeta, iako su opisani slučajevi da je novorođenče ostalo nezaraženo iako su oba roditelja u trenutku rođenja djeteta imala COVID-19, a novorođenče nije bilo izolirano. COVID-19 povećava vjerojatnoću prijevremenog poroda, a prijevremeno rođena djeca češće su bolesna od na vrijeme rođenih. U prijevremeno rođenih i izvan pandemije COVID-19 bolešću je najčešće zahvaćen dišni sistem tako da je potrebno liječenje kisikom ili neki invazivni ili neinvazivni postupci potpore disanja poput primjene respiratora ili sličnih uređaja za potporu disanja - navodi dr. Kurjak.  

Govorio je i o tome da li virus može "zaraziti" majčino mlijeko, te šta su dosadašnja iskustva iz svijeta pokazala.  

- Vertikalan prijenos SARS-CoV-2 virusa nije nađen majčinim mlijekom, iako su nađeni dijelovi virusa, dakle ne cijeli virus. Ustanovljeno je da dojenje novorođenčeta čija je majka zaražena SARS-CoV-2 virusom, ali nije jako bolesna tako da je fizički u stanju dojiti, štiti novorođenče. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je veća potencijalna šteta od prestanka dojenja nego korist zaštite djeteta od infekcije COVID-19 njegovim odvajanjem od majke. Iako su opisani i smrtni ishodi novorođenčadi zaražene COVID-19, čini se da su za sada oni vrlo rijetki i sporadični te da je neka umrla novorođenčad imala i neku drugu težu bolest (komorbiditet). Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nastavak dojenja i kad je majka zaražena SARS-CoV-2 virusom i u stanju je dojiti, a kada nije u stanju dijete se može hraniti izdojenim mlijekom vlastite majke - naglasio je dr. Kurjak. 

Međutim, podcrtava da COVID-19 ima direktne i indirektne posljedice na majke i novorođenčad, koje se međusobno isprepliću.  

- COVID-19 doveo je do značajnih promjena u organizaciji zdravstvene zaštite, socijalnoj politici kao i na socijalnom i ekonomskom planu općenito. Primjerice mnoge preporuke i smjernice koje se odnose na trudnoću, porod i dojenje COVID-19 pozitivnih žena su vrlo različite i izazivaju brojne nedoumice u javnosti, što može izazvati nesigurnost i nenamjerne i nepotrebne štete - naveo je dr. Kurjak.

Tokom pandemije COVID-19, kaže, došlo je općenito do smanjenja posjeta trudnica u ambulantama za trudnice, ograničen je pristup zdravstvenim ustanovama i cijeloj zdravstvenoj infrastrukturi, a potencijalno štetne preporuke i postupci uz vrlo mali nivo dokaza primjenjivani su u mnogim zemljama bez obzira na njihovu razvijenost i ekonomsku snagu.

- Zbog toga se pojavljuju mnoge poteškoće vezane uz mentalno zdravlje majki i porodica poput povećanja učestalost anksioznosti i depresije, iako o tome za sada nema dovoljno kvalitetnih istraživanja. Učestalost porodičnog nasilja se povećala. S druge pak strane žene su češće od muškaraca tokom pandemije bile pogođene gubitkom prihoda, a zaposlene su majke su bile češće izložene poteškoćama povezanim s organizacijom čuvanja djece. Sve ovo govori da bi u budućnosti više sredstava trebalo usmjeriti na rješavanje svih ovih zdravstvenih i društvenih problema koje je pandemija izazvala, uz naročito nepovoljan utjecaj na reproduktivno i mentalno zdravlje žena i porodice - kazao je dr. Kurjak.  

Dr. Kurjak je redovni član osam akademija, osnivač je škole Iana Donalda, kojih je 126 u 89 zemalja svijeta. Dodijeljeno mu je 13 počasnih doktorata na stranim univerzitetima. Autor je 121 knjige, od kojih su najvažnije, pojednostavnjeno rečeno, globalni "udžbenici" za korištenje ultrazvuka u porodništvu i ginekologiji, "Donald School Textbook of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology“ i "Textbook of Perinatal Medicine“. Rođen je u BiH, Kotor- Varoši, kod Banje Luke.