Dragan Čović dao podršku Prliću i ostalima: Pomoći ćemo im na sve načine

Objavljeno: 20.03.17 u 16:14 Autor: A. B. Š.

-Šaljemo vrlo jasnu poruku podrške za šest predstavnika HVO-a koji su u Hagu da brane čast HVO-a i svih institucija koje su izložene optužbama, da dokažu svoju nevinost u Haškom tribunalu - poručio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon održane sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

 

Dragan Čović
Dragan Čović

-Mišljenja smo da ne treba bilo koji proces izdvajati, posebno one koji su danas aktuelni, da ne bi utjecali na njih, ali na isti način šaljem poruku svima onima koji su časno nosili odore HVO-a, odnosno hrvatskog naroda u tom vremenu, da stojim iza njih, da ćemo ih pomoći na sve načine kako to možemo sistemski, da zaštite svoje dostojanstvo i dostojanstvo hrvatskog naroda u BiH sa vrlo jasnom naznakom i za one koji su činili zločine bez obzira u ime kojeg naroda, koje politke, protiv koga, da jednako tako budu procesuirani - kazao je Čović.

Naglasio je kako su se dotakli i svih onih za čija tijela se još ne zna, poput generala HVO-a Vlade Šantića.

- Želimo da se razotkrije svaki zločin, a posebno kada je u pitanju hrvatski general. Ne želimo da više nagađamo ko je izvršio taj zločin, da pronađemo njegove ostatke i da olakšamo život njegovoj porodici - istaknuo je Čović.

Kad je riječ o funkcioniranju vlasti, Čović je kazao kako imamo ozbiljnu krizu na svim nivoima vlasti bez izuzetaka. Kako izaći iz toga svega, ističe Čović, to je pitanje za one koji predstavljaju vlast u BiH.

- U proteklih godinu sam više puta kazao da partnerstvo na entiteskom i državnom nivou imamo od tačke dnevnog reda do tačke dnevnog reda, kako je čiji inters, teško je definirati ko je pozicija a ko opozicija. Imate na nivou Federacije u izvršnoj vlasti predstavnika koji su izašli iz vlasti, a zadržali fotelje, odnosno funkcije. To je objektivan problem - kazao je Čović.

Istaknuo je kako izbora neće biti do prvog vikenda u oktobru naredne godine, no, kako kaže, za to vrijeme treba funkcionirati i ispuniti sve planirane agende.

-HNS će pokrenuti nekoliko inicijativa preko klubova koje mi činimo na državnom i entiteskom nivou kako bismo pokrenuli neke stvari, koje osjećamo da se ne žele staviti na dnevni red, kako bi se odmakli od sadašnjeg aktuelnog trenutka i kako se o njima ne bi izjašnjavalo - ističe Čovič, dodavši da će isplivati teme koje se već duže vrijeme stavljaju pod tepih.

Što se tiče Izbornog zakona, Čović tvrdi kako imaju kapacitet i ambijent da naprave izmjene Izbornog zakona, te da su već velike iskorake napravili.

- To je ono što ćemo mi raditi, kako na bilo koji način ne bi špekulirali o održavanju izbora naredne godine. Pouzadno mogu reći da će izbori biti održani u oktobru naredne godine, a vrlo brzo ćemo morati završiti priču o izbornom zakonodavstvu - poručio je.