open-navfaktor-logo
search
U Parlamentu BiH
Druge kritikuju, isto rade: Licemjerna obrazloženja SNSD-a o neprihvatanju hitnosti ukidanja akciza na naftu
Akcize na naftne derivate zasad neće biti ukinute jer su delegati iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bili protiv da se o tome odlučuje po hitnom postupku. Njihova obrazloženja pokazala su licemjerstvo i neprincipijelnost politike koju vode, a neki delegati su ih nazvali i nebuloznim.
17.03.2022. u 11:39
get url
text

SNSD-ovi Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, i delegatkinja Dušanka Majkić su na hitnoj sjednici u srijedu insistirali na analizama stručnjaka prije odlučivanja o ukidanju akciza na period od šest mjeseci.

- Trebat će nam pojašnjenja iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, i entitetski ministri, da bismo govorili o meritumu zakona – stava je bio Špirić, kojem je bilo "logično da pitaju vlade entiteta hoće li privremeno ukidanje akciza na naftu ugroziti budžete".

VEZANI TEKST - Zasad ništa od ukidanja akciza na naftu, SNSD bio protiv hitne procedure

Majkić je, uz opasku da ne može na prečac donositi tako ozbiljne odluke, "zamjerila" da "mnoge političke partije u godini izbora posežu za izmjenama zakona o PDV-u i o akcizama".

- To je ono o čemu maštaju sve političke partije da bi sebi mogle uknjižiti nešto što bi mogli koristiti u skorašnjim izborima, ali to nije pametno s aspekta donošenja konačne odluke šta time dobijamo, a šta gubimo – dodala je Majkić.

No u stranke o kojima govori Majkić sasvim sigurno bi se mogao svrstati i sam SNSD ako se uzme u obzir da su upravo zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nedavno predložili dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se uvodi niža stopa za osnovne životne potrepštine, a viša za luksuz. O tome se glasalo na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma 9. marta.

Oni tada nisu imali analize na kojima su na Domu naroda insistirali, što govori koliko pije voda ta toboža briga za budžete i građane.

Pri tome treba istaći da su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH naveli da bi za uvođenje diferencirane stope trebalo i do šest mjeseci priprema, dok bi za akcize bila manje komplicirana procedura. Također, SNSD-ovi zastupnici su predložili da njihov prijedlog niže stope PDV-a bude u primjeni do kraja ove godine, što znači da građani ne bi skoro ni osjetili efekte.

Nadalje, SNSD-ovi zastupnici su dopune Zakona o PDV-u također predložili po hitnom postupku, kojeg su pak kritizirali u Domu naroda.

- Iz šturog obrazloženja zakona ne vidi se kakve će efekte to imati po budžete i zašto ta stopa ne bi bila pet posto, kako je to predložio zastupnik SDS-a Mirko Šarović. Rok primjene je predviđen do kraja godine. To je makroeknonomski kratak period – prokomentarisao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma, na sjednici 9. marta.

VEZANI TEKST - Nije briga za građane: Šta se sve krije iza SNSD-ovog prijedloga novih stopa PDV-a u BiH

Na toj sjednici je prihvaćeno da SNSD-ov zakon bude razmatran po hitnom postupku. No sam prijedlog dopuna Zakona o PDV-u nije usvojen, već je usvojen SDS-ov.

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, je u srijedu, kada je Dom naroda odbio da se razmatraju akcize, kazao da su objašnjenja koja su se čula nebulozna.

- Očigledno pojedini delegati pate od kompleksa ko je te prijedloge napravio – prokomentirao je Bosić.

Branislav Borenović, zastupik PDP-a, je ocijenio da je glasanje delegata SNSD-a protiv hitne procedure bahato i bezobrazno, dok je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, istakao da je šokiran stavovima koji ilustruju potpunu diskonekciju od realnosti i realnog života.

- Postavljati pitanje hitnosti u ovom trenutku je zapravo najbolja ilustracija da ti ljudi žive u nekom paralelnom univerzumu, da čak ne komuniciraju ni sa svojim komšijama, prijateljima, sugrađanima – dodao je Magazinović za medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.