open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zasad ništa od ukidanja akciza na naftu, SNSD bio protiv hitne procedure
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije glasao o izmjenama Zakona o akcizama, kojim je predviđeno privremeno ukidanje akciza na naftne derivate.
16.03.2022. u 15:52
get url
text
Dom naroda PSBiH

Razlog je to što delegati iz SNSD-a nisu podržali donošenje izmjena Zakona po hitnom postupku.

Ostalo je da se o tome usaglasi Kolegij Doma naroda.

VEZANI TEKST - Ako Dom naroda i podrži nižu stopu PDV-a, ona će u primjeni biti tek za šest mjeseci, a mora se usvojiti i budžet

Ove izmjene Zakona o akcizama prethodno je, na sjednici 9. marta, usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Predviđeno je ukidanje akciza na šest mjeseci, s tim da to Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može produžiti na još tri mjeseca.

Da ih je usvojio i Dom naroda, stupile bi na snagu.

Delegat Mladen Bosić (SDS), jedan od onih koji su tražili današnju hitnu sjednicu, istakao je da je hitna procedura zatražena jer je situacija vanredna, desio se rat u Ukrajini koji je izazvao poremećaj i nagli rast cijena, a vlasti u BiH uopće nisu raspravljale o tome.

Tokom rasprave o hitnom postupku, Nikola Špirić (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kazao je da ako je situacija hitna, ne znači da je potreban hitni postupak donošenja zakona kroz kršenje drugih zakona i Ustava.

- Donošenjem zakona po hitnoj proceduri krši se član Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja. Primjenom bi bili smanjeni prihodi za 630 miliona KM godišnje, to je oko 320 miliona KM za šest mjeseci. Logično je da pitamo vlade entiteta hoće li ovo ugroziti finansijsku stabilnost i održivost njihovih budžeta. Dalje, zašto zakon nije propisao šta se radi sa zalihama nafte i derivata, jer uvezli su i platili akcizu. Hoće li im biti osiguran povrat. Zakon nije dovršen da bi bio primijenjen – stava je Špirić.

Njegova kolegica Dušanka Majkić je rekla da se ne mogu na prečac donositi ozbiljne odluke, te da Zastupnički dom može pogriješiti, ali Dom naroda ne smije. 

Ona je prkomentirala da mnoge stranke u godini izbora posežu za izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i o akcizama, ali da to nije pametno "s aspekta donošenja konačne odluke šta time dobijamo, a šta gubimo".

Podsjetimo da su i zastupnici SNSD-a predložili izmjene Zakona o PDV-u kojim bi bila uvedena diferencirana stopa i njihov prijedlog nije usvojen na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma.

VEZANI TEKST - Akcize i PDV: Pet delegata traži hitnu sjednicu Doma naroda BiH

Današnju hitnu sjednicu zatražilo je pet delegata, s tim da su tražili da danas budu razmatrane i izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predviđa niža stopa poreza na osnovne životne potrepštine, te viša za luksuz.

No toga nije bilo na dnevnom redu, te je današnja sjednica i počela negodovanjem predlagača. Delegat Zlatko Miletić je to nazvao minimiziranjem zahtjeva pet delegata.

Delegat Denis Bećirović (SDPBiH) na početku sjednice je zatražio da se u dnevni red uvrste i tri zakona koja su ključna za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

U pitanju su Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i Zakona o javnim nabavkama. Te je zakona ranije usvojio Zastupnički dom.

Međutim, većina delegata bila je protiv da ovo danas bude uvršteno u dnevni red.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.