Dvije sjednice Zastupničkog doma PSBiH: Na dnevnom redu Crnadak, trasa autoputa...

Objavljeno: 14.11.17 u 18:48

U nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazane za sutra, zastupnici bi trebali raspravljati o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka drugim državama.

 

Zastupnički dom PSBiH
Zastupnički dom PSBiH

Inicijativu za razmatranje ove informacije pokrenuo je zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, ali su i ranije zastupnici i delegati PSBiH problematizirali ovo pitanje.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i inicijativa Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija) kojom traži od Vijeća ministara BiH izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje tih aktivnosti.

Zastupnici bi trebali razmatrati i Deklaraciju o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, koju je predložio dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka), a koja predviđa da ruta ide Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

Nakon okončanja ove sjednice, trebala bi uslijediti nova na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, a Dom naroda, koji je ranije podržao ova rješenja, zatražio je da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Kako navode predlagači izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, predloženim rješenjima se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

- Razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju se u provođenju Odluke Ustavnog suda BiH od 1. decembra 2016. godine, kao i zadovoljavanje općeg principa demokratije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike - stoji u obrazloženju.

Također, zastupnici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

Na dnevnom redu nove sjednice još su i dva prijedloga o izmjenama Zakona o platama, od kojih se jedan odnosi na osiguranje prava na policijski dodatak, a drugi se tiče uvođenja naknada za sudije, tužioce i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

Zastupnici će biti upoznati i s Informacijom o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Evropi koju je pripremila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.