open-navfaktor-logo
search
Osudio izjavu
Džaferović: Na islamofobičnoj agendi Orban se povezuje sa Miloradom Dodikom
Viktor Orban duže vrijeme otvoreno zastupa islamofobne stavove. On na prisustvo muslimana u Evropi, uključujući i Bošnjake, gleda kao na problem. Na toj islamofobnoj agendi se povezuje sa Miloradom Dodikom, kazao je u razgovoru za TRT World Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
22.12.2021. u 20:49
get url
text

Viktor Orban, mađarski premijer poznat po rasističkim stavovima opisao je prisustvo muslimana u Evropskoj uniji kao problem. Orban je poznat po svojim ekstremnim stavovima o ugroženim ljudima, od migranata do izbjeglica i manjina.

Bošnjake je jučer dodao na svoju listu meta.

- Izazov sa Bosnom je kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana - odgovorio je Orban na pitanje o proširenju EU.

VEZANI TEKST - "Šta sa dva miliona bh. muslimana": Problem je što većina u Evropi šuti na desničarske retrogradne ideje

Činilo se da je Orban sugerirao da je u redu prihvatiti zemlje poput Hrvatske, većinske kršćanske države, u EU uprkos "zamoru od proširenja", ali bi bilo teško uključiti zemlje poput Bosne i Hercegovine (BiH) zbog velike muslimanske populacije.

Orbanov tretman Bošnjaka muslimana kao "sigurnosnog" pitanja za Evropu prirodno je izazvao gnjev u Sarajevu, glavnom gradu Bosne.

- Orban otvoreno i kontinuirano zastupa islamofobične stavove - rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vodeći bosanskohercegovački političar.

- On prisustvo muslimana u Evropi, uključujući Bošnjake, vidi kao problem - rekao je Džaferović za TRT World.

Džaferović je ranije tokom dana Orbanovu izjavu opisao i kao "sramnu i nepristojnu".

- Za EU nije izazov da integriše dva miliona muslimana. Bošnjaci u BiH su autohtoni evropski narod koji je oduvijek živio ovdje. Mi smo Evropljani - rekao je on.

Džaferović je skrenuo pažnju i na činjenicu da su Bošnjaci, iako su bili pod potpunom opsadom srpskog rukovodstva 1990-ih tokom brutalnog rata, ipak pokazali svoju lojalnost “univerzalnim vrijednostima civilizacije”, ne pribjegavajući bilo kakvom kriminalnom ponašanju kao što su to činili Srbi u to vrijeme.

Kao rezultat toga, bosanski lider smatra da ne bi njegovi sugrađani muslimani, već ljudi poput Orbana mogli biti “pravi izazov” za EU zbog njihove “radikalne, ksenofobične, rasističke politike”. Džaferović je upozorio da će EU, ako toleriše ljude poput Orbana, ugroziti svoju raznoliku budućnost zasnovanu na ljudskim pravima.

VEZANI TEKST - Kavazović: Mi smo evropski narod; temelji li Evropa svoje jedinstvo na ideologijama koje su dovele do Holokausta

- Mi također vjerujemo u takvu EU i želimo ići u takvu EU, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer pojavila sa ovim sramnim porukama - dodao je Džaferović.

U prošlosti je Orban bio kritiziran zbog kontroverznih izjava.

- Orban ima problema sa mnogim drugim državama članicama Europske unije koji vjeruju da njegova vlada nijee u skladu sa evropskim demokratskim standardima i vladavine prava - rekao je Džaferović.

Orban je istakao svoje bliske odnose sa rukovodstvom bosanskih Srba, koji otvoreno traži otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, stavljajući mir na Balkanu u opasnost.

- Balkan se ne može stabilizovati bez Srba, bez Bosne, a Bosna se ne može stabilizovati bez bosanskih Srba. Ključ Balkana je srpski narod – kazao je Orban.

Orbanova izjava o bosanskim Srbima nije slučajnost, smatra Džaferović.

- Na toj islamofobičnoj agendi on se povezuje sa Miloradom Dodikom - kaže on.

- Mislim da je, imajući u vidu aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini, on (Orban) osjetio potrebu da se solidariše sa Dodikom i stane u njegovu zaštitu, jer je međunarodni konsenzus da je Dodik izvor krize u BiH - tvrdi član Predsjedništva BiH.

Evropa, čiji je veliki dio pod vodstvom EU, ne želi još jedan krvavi rat na Balkanu. Vijeće za implementaciju mira, međunarodno političko tijelo, koje nadgleda mir u Bosni, pozvalo je lidere poput Dodika da prekinu svoju "destabilizirajuću retoriku i podjele", uključujući prijetnje secesijom u oktobru, piše TRT World.

Uprkos svojoj problematičnoj izjavi o Bošnjacima, Orban je također sugerirao da će Mađarska “i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele uključiti zemlje Zapadnog Balkana”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.