Mirza Hajrić

Ovakve poruke desničara, kako je za Faktor kazao Mirza Hajrić, novinar, publicista i bivši ambasador BiH, u oficijelnom smislu glas su manjine, ali "jedan veći procenat politika u Evropi ima taj ružan senzibilitet prema muslimanima i islamu kao jedinoj rastućoj religiji na planeti".

VEZANI TEKST - Pusić: Muslimani iz BiH su Evropljani, problem su Dodik i Čović

 

- Iako deseci miliona muslimana žive u evropskim zemljama, ispada da je problem dva miliona koji žive u BiH, koji su autohtoni evropski narod, koji su postali ovdje i žive ovdje više od 1.000 godina. Taj otklon prema islamu naročito postoji kod desničarskih stranaka, ali mislim da oni koji nisu tog mišljenja traba da budu glasni i da se suprostave tim desničarskim retrogradnim idejama. Međutim, oni šute – istakao je.

Posljedice šutnje

Dodao je da smo bili svjedoci '30-ih godina kako je Evropa šutnjom dovela do Trećeg Reicha, rasta Hitlera i tako dalje.

- Posljedice šutnje osjećamo već jedan duži period. Naročito je od 11. septembra osjetno da se prema muslimanima gleda na drugi način, da se moramo braniti da nismo teroristi i slično. Meni je žao što oni koji zagovaraju ljudska prava, prava manjina, LGBT-a i ostala prava - šute. Vrlo su glasni u zaštiti svih tih vrsta prava, a vrlo su šutljivi kada se radi o pravima cijelih naroda, odnosno pravu na religiju. Jedna od osnovnih ljudskih sloboda su pravo na vjersko izražavanja i svako drugo. U tom smislu te politike čine da se muslimani u EU osjećaju građanima drugog reda – kazao je Hajrić.

VEZANI TEKST - Mađarskoj sporno šta će sa zemljom sa dva miliona muslimana

 

Odgovarajući na pitanje koja je razlika između BiH i Srbije, gdje imamo situaciju da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prijeti raspadom države, na šta EU i SAD reaguju porukama da se treba fokusirati na borbu protiv korupciju u državi, dok s druge strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobija pohvale od EU-a dok korupcija u toj državi cvjeta, Hajrić je kazao kako je to "politika dvostrukih standarda".

- Nije baš sve tako crno-bijelo. Vučić je nas gađao u ratu. Nisam ja gađao njega, nisam išao u Beograd. Njegova politika se u posljednjih 30 godina nije značajno promijenila.

Demokratija ili ples po žici

Hajrić je istakao da je Vučić naučio da na jedan drugi način pristupa tome i da "šarmira ljude nekim ublehama i šarenim lažama".

- Vjerujem kako svjetski lideri nisu toliko naivni i da će uskoro, što prije to bolje, pročitati takvu politiku i pred njega staviti vrlo jasne kriterije gdje će on morati da odluči da li je partner EU i Americi ili je partner Rusiji, odnosno hoće li promijeniti karakter režima kojim upravlja, hoće li ga usmjeriti putem demokratije i poštovanja ljudskih prava i sloboda, borbe protiv korupcije ili će nastaviti plesati po žici – zaključio je.

VEZANI TEKST - Rezultati Dodikovog sastanka u Beču: Italijanske desničarke optužuju SDA i traže reakciju EU-a

 

Podsjećamo, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je njegova administracija protiv uvođenja sankcija Dodiku koje je predložila Njemačka.

- Definitivno treba da spriječimo ove sankcije. Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć - naglasio je Orban na press konferenciji.

Njemačka administracija je 13. decembra pozvala Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku koji želi povući RS iz državnih oružanih snaga, pravosudnog i poreznog sistema.

Oni koji imaju otklon prema muslimanima i zagovaraju ideju Evropskog kršćanskog kluba ranije su u više navrata iskazivali svoje ksenofobne i rasističke ideologije. Tako su zastupnice u Evropskom parlamentu Stefania Zambelli, Simona Baldassarre i Anna Bonfrisco, članice italijanske desničarske stranke Liga, sredinom prošle godine dostavile Evropskoj komisiji upit koji se odnosi na "etničke, političke i vjerske tenzije u Bosni i Hercegovini".

U svom pismenom upitu ove tri zastupnice istakle su da se u BiH 90-ih godina dogodio "krvoločni etnički sukob", te da je država nedavno doživjela rast etničkih i vjerskih tenzija.

VEZANI TEKST - Poruke kakve Dodik šalje s pozicije člana Predsjedništva BiH inspirirale su teroriste širom svijeta

 

- U septembru 2019. godine, najveća muslimanska stranka u BiH izdala je pisanu izjavu u kojoj je najavila namjeru modificiranja krhkih institucionalnih struktura zemlje, učinkovito zaobilazeći Dejtonski i Vašingtonski sporazum. To je natjeralo ostale etničke manjine da osude stranku, optužujući je da nastoji potkopati Ustav i rasplamsati sukob – navode u uvodu upita.

Jedna od potpisnica ovog upita Evropskoj komisiji Anna Bonfrisco se u oktobru 2019. godine usprotivila dodjeljivanju kandidatskog statusa Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

- Više od 50 posto muslimana u Albaniji i Bosni, 28 posto u Sjevernoj Makedoniji i 95 posto na Kosovu su razlozi zbog kojih se pregovori ne trebaju otvarati – kazala je tada Bonfrisco.

Zanimljivo je da je Dodik ranije uspostavio bliske kontakte sa desničarskom strankom Liga. U februaru 2019. godine Dodik je s predstavnicima austrijske Slobodarske partije i Lige dogovorio "inteziviranje saradnje".

Zatvorene granice

Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP), najvećeg u Evropskom parlamentu, 2018. godine je na sjednici Evropske komisije u Strazburu iznio vrlo kontroverzne stavove.

VEZANI TEKST - Intelektualci u Francuskoj: Macron uzimanjem muslimana za metu pokušava prikriti neuspjehe

 

- Moramo zaštititi svoj evropski način života, štiteći svoje kršćanske vrijednosti. U Evropi mora postojati način da se držimo svog kršćanskog naslijeđa ili je neće biti - rekao je tada predsjednik EPP-a u Evropskom parlamentu.

Tu je svakako i Slovačka, koja je prije šest godina zabranila ulazak migrantima, pravdajući se kako oni nemaju niti jedne džamije i kako bi muslimanima bilo teško uklopiti se u takav život. Istu poruku poslala je i Češka, koja je također zatvorila sve granice. Ne treba zaboraviti i Francusku, čiji predsjednik Emmanuel Macron nerijetko iznosi stavove kojima uzima za metu islam i muslimane.

U ovaj scenarij uklapa se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je Hrvate samonicijativno proglasio jedinim i pravim nositeljima evropskih vrijednosti, prikazujući tako druge manje "evropskijim", posebno Bošnjake koje svrstava u "muslimane čiji je cilj okupacija kršćanske Evrope".