open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Džaferović: Palmer je rekao da proces između Kosova i Srbije nema nikakve veze sa drugim državama
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je današnji sastanak sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthewom Palmerom kao vrlo koristan.
09.09.2020. u 11:48
get url
text

Džaferović je istaknuo da je BiH ponovo dobila podršku i apel da svi budu posvećeniji reformskom putu BiH, te da svi budu okrenuti ka budućnosti kako bi se država što prije izgradila kao efikasna, funkcionalna, stabilna i ekonomski prosperitetna.

- Ono što je od specifičnih pitanja bilo danas je razgovor oko obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sva tri člana Predsjedništva će biti posvećena tom procesu i zajedno ćemo osmisliti kako da obilježimo 25. godišnjicu Dejtona i da projiciramo budućnost BiH, upravo na ovom tragu kako sam ja govorio, mirne, stabilne, prosperitetne, uređene, ekonomski razvijene zemlje – izjavio je Džaferović.

Drugo pitanje o kojem je razgovarano je, dodaje, borba protiv trgovine ljudima, a Džaferović je upozorio da je BiH u opasnosti da se pomjeri unazad na ljestvici, čime bi se uskratila pomoć BiH.

- Već ćemo na idućoj sjednici Predsjedništva imati to kao posebnu temu. Tražit ćemo da BiH uradi sve u borbi protiv trgovine ljudima što treba da uradi i radi sebe i radi pozicije na toj ljestvici, kako ne bi izgubila pomoć – kazao je Džaferović.

Treća tema o kojoj je razgovarano je učešće BiH u vojnim vježbama sa saveznicima, NATO savezom i EUFOR-om.

- Planiraju se ponovo neke vježbe, kao naprimjer 2022. godine, kao što je to bilo ove godine. Traži se ono što smo već prihvatili kao obavezu u Planu reformi, koji je dostavljen NATO savezu, a to je modernizacija Oružanih snaga. Četvrta stvar koja je spomenuta i koja je jako bitna je pitanje odnosa procesa dijaloga između Srbije i Kosova i odnosa prema drugim državama u regionu. Jasno je kazano da taj proces nema nikakve veze ni sa jednom državom u regionu i da se on tiče samo Beograda i Prištine. To je nešto što smo mi odranije znali i što sam ja sve vrijeme govorio, ali danas smo to čuli od predstavnika američke administracije – izjavio je Džaferović.

Govoreći o sastanku predstavnika Srbije i Kosova u Washingtonu, Džaferović otkriva da je kazano da i akteri u BiH pokušaju, ako postoji saglasnosti, neke stvari iz tog dogovora akceptiraju, razmotre i eventualno prihvate.

- Govorilo se o ideji o mini Schengenu. Članovi Predsjedništva, koliko ja vidim, nemaju ništa protiv da se razmotri ta ideja. Imaju različite poglede šta bi to u osnovi moglo da bude. Ja spadam u red onih koji smatraju da se to treba dobro izučiti, da vidimo šta to sve skupa treba da znači i da ne treba da bude niko od nas protiv slobodnijeg protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, ali to svakako ne može biti neka posebna asocijacija, niti može biti zamjena za naš evropski put. U okviru toga, ako bismo mi liberalizirali režim prelaska granice, riješilo bi se pitanje i tih relacija između BiH i Kosova. To je jako bitno i jako važno – pojasnio je Džaferović.

Dodao je da se govorilo i o reformi VSTV-a i borbi protiv ilegalnih imigracija, te je iskazao uvjerenje da će današnji sastanak biti dodatni poticaj svima u BiH da se okrenu ovim pitanjima i da rade bez tenzija i proizvodnje problema, već sa proizvodnjom dobrih stvari za građane.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Predsjedništvo BiH sutra neće razmatrati pitanje ambasade u Izraelu i priznanje Kosova

Nakon sastanka su održane i kratke konsultacije članova Predsjendištva BiH u vezi sa posljednjim zahtjevima za održavanje vanrednih sjednica.

- Članovi Predsjedništva su se danas dogovorili da se 17. ovog mjeseca održi redovna sjednica, onako kako sam ja to predlagao, sa nekih šest globalnih tema koje se tiču borbe protiv pandemije, evropskog puta BiH, realizacije Programa reformi koji je dostavljen NATO savezu, borbe protiv ilegalnih migracija, borbe protiv trgovine ljudima i jedna inicijativa koja je zauzimanje stava koji je vezan za mini Schengen – kazao je Džaferović.

Nakon te sjednice će, dodaje, biti održane vanredne sjednice koje su zahtijevali ostali članovi Predsjedništva BiH.

Džaferović je potvrdio da se nije razgovaralo o inicijativi za izmještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, ali da je on u svom uvodnom izlaganju to spomenuo i konstatirao da je ta mogućnost neprihvatljiva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.