open-navfaktor-logo
search
Intervju
Edin Forto, premijer KS: Nemamo pravo na plaće i ne znam gdje ću raditi
Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 29. januara sa 18 glasova "za" i 15 "protiv" izglasala nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo, članovi Vlade su podnijeli ostavke.
22.02.2020. u 07:53
get url
text

Edin Forto 5. februara zvanično je podnio ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo i automatski je došlo do pada cijele Vlade. Do imenovanja nove, Vlada u ostavci radi u tehničkom mandatu. Premijer Forto u razgovoru za Faktor kaže da rade normalno kao da se nije ništa ni dogodilo.

Koliko ste do sada održali sjednica nakon što ste dali ostavku? 

- U prosjeku održavamo jednu sjednicu Vlade sedmično, ako se ne dogodi neka vanredna situacija i sjednica koja ima jednu ili dvije tačke dnevnog reda. Baš jučer (prošla sedmica, op. a.) smo na Vladi usvojili informacije o zraku i javnom prijevozu za sjednicu Skupštine KS koja će se održati 25. februra. Donijeli smo odluku koja će propisati način proslave 1. marta, a što je finansirano iz budžeta Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo je na privremenom finansiranju. Šta Vlada može finansirati iz budžeta i ima li problema u normalnom odvijanju u radu kantonalnih institucija? 

- Nema problema u odvijanju poslova, ovo nije prvi put da se radi privremeno finansiranje. I ranije se dešavalo da budžet bude usvojen, a Vlada imenovana naknadno.

Da li će budžet biti usvojen kako je sačinila Vaša vlada ili će prijedlog budžeta praviti nova vlada? 

- To su skupštinska pitanja, mi smo budžet sačinili onako kako smo mislili da je najbolje. Ukoliko skupština odredi drugačije, može djelovati amandmanski. Budžet će biti predstavljen 3. marta, a vlada ga je pripremila 3. decembra prošle godine.

Da li sa nestrpljenjem očekujete dolazak nove vlade jer se postupak odužio? 

- Koliko znam, proces smjene svake vlade, bez obzira na političke opcije, traje par mjeseci, tako da nismo iznenađeni. Očekivali smo da će trajati ovoliko.

Možete li otkriti gdje će biti Vaše novo zaposlenje i da li Vi i ministri po zakonu imate pravo i dalje primati plaće? 

- Nemamo pravo na primanje plaća nakon što prestanemo sa radom, što se popularno zove "bijeli hljeb". Pretpostavljam da će ministri najprije na godišnji odmor, koji nismo koristili. Ja još ne znam šta ću raditi nakon imenovanja nove vlade. I dalje sam fokusiran na poslove koje ovdje moram završiti do kraja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.