open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Eksperiment UEFA-e koji Zmajeve može odvesti na najveće takmičenje
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine će 4. septembra otvoriti drugu sezonu Lige nacija.
02.09.2020. u 14:29
get url
text

Takmičenje koje je krenulo 2018. godine pod kišobranom UEFA-e Zmajevi su uspješno apsolvirali. Bh. tim je bio prvi u Ligi B i ostvario plasman među evropsku elitu, a s obzirom na to da kvalifikacije za EURO pod komandom Roberta Prosinečkog nisu bile uspješne, BiH će zahvaljujući rezultatu iz Lige nacija imati još jednu šansu kroz play-off.

Zmajevi će gostujućim utakmicom protiv Italije, na praznom Artemio Franchi stadionu, službeno zakoračiti u novi ciklus mladog takmičenja pod pokroviteljstvom UEFA-e. U Ligi nacija sudjeluju sve članice UEFA-e, njih 55.

Liga nacija igrat će se do 20. novembra, kada završava grupna faza. Žrijeb je smjestio izabranike Duška Bajevića u prvu grupu Lige A, gdje će odmjeriti snage protiv Italije, Poljske i Holandije.

Takmičenje koje je zamijenilo odigravanje prijateljskih utakmica donosi kraći put do velikog takmičenja. A to je Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Evropska fudbalska federacija promijenila je sistem kvalifikacija za SP 2022. U njima će nastupiti 55 evropskih selekcija koje će se boriti za 13 mjesta, što je broj predstavnika koje će Stari kontinent imati na katarskom Mundijalu.

Reprezentacije će biti podijeljene u 10 grupa: pet sa po pet, odnosno pet sa po šest selekcija. Direktno na Mundijal će pobjednici grupa, a dodatna tri popunit će se na sljedeći način - deset drugoplasiranih uz dvije reprezentacije iz Lige nacija (sa najboljim rankingom, a da pritom već nisu ostvarile plasman na SP i da se ne nalaze među 10 drugoplasiranih ekipa) ići će u play-off. Bit će podijeljene u tri grupe sa po četiri reprezentacije, a samo će pobjednik svake grupe ići u Katar. U svakoj od grupa igrat će se dva polufinala i finale.

VEZANI TEKST - FSBiH odriješio kesu: Kolike će premije dobiti Zmajevi u Ligi nacija?

Velika je to promjena u odnosu na kvalifikacije za ruski Mundijal u kojima su reprezentacije bile podijeljene u devet grupa iz kojih pobjednici išli direktno, a osam najboljih drugoplasiranih u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Kvalifikacije za Mundijal počinju u martu i trajat će do novembra naredne godine.

Kada je riječ o finansijama, UEFA je u prvoj sezoni učesnike Lige A nagradila sa po 2,25 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.