Utorak, 01.12.2020.
h

Elektronski dnevnik od septembra obavezan u osnovnim školama KS

Kao dio kontinuirane informatizacije obrazovanja u Kantonu Sarajevo od septembra će biti obavezan elektronski dnevnik u osnovnim školama, najavio je danas ministar obrazovanja, nauke i mladih KS-a Elvir Kazazović.

Predstavljajući rezultate dosad realiziranih projekata, potcrtano je kako su škole skijanja i plivanja postale zvanični dio nastavnog plana i programa osnovnih škola.

Kazazović je posebno naglasio važnost interne i eksterne evaluacije koja će od ove školske godine biti anonimno provođena u osnovnim školama i gimnazijama s ciljem provjere znanja u svrhu sistemskog unapređenja odgojno-obrazovnog procesa.

Resorno ministarstvo, kako je objasnio, provodi modernizaciju obrazovanja u skladu s evropskim standardima, što podrazumijeva visok nivo informatizacije.

- Razvija se digitalna pismenost nastavnog kadra, kao i njihove digitalne kompetencije, uvedeni su engleski jezik i informatika od prvog razreda osnovne škole, i ove godine predstoji osnovnoškolcima on line upis u srednje škole - naglasio je. 

Koordinatorica projekta Škola plivanja Damira Vranešić Hadžimehmedović naglasila je da je osnovni cilj edukacija o elementarnom plivanju djece mlađeg školskog uzrasta kroz treći čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školi.

Također je kazala da će Škola plivanja biti realizirana tokom aprila i maja te da se očekuje da će kroz obuku proći više od četiri hiljade sarajevskih mališana.

Predsjednica Komisije za izradu teksta Pravilnika o internoj i eksternoj evaluaciji Azra Nizić istakla da je prvi put u KS-u postoji jedinstvena baza pitanja za provjeru znanja iz općeobrazovnih predmeta, što će omogućiti kontinuirano praćenje usvajanja nivoa znanja, te pružiti povratnu informaciju ne samo o reproduktivnom znanju nego i sposobnosti učenika ka višim kognitivnim nivoima.

Na taj način će se, dodala je, neovisno provjeravati i sam plan i program, njegov obim i korelacija sadržaja, te provodljivost i upućenost na učenike.

- Važno je naglasiti da se bodovi iz ovih anonimnih testova ni na koji način ne mogu pretvoriti u ocjenu niti na bilo koji način utiču na zaključnu ocjenu - kazala je Nizić te dodala da učenici koji u školskoj 2017/2018 pohađaju srednju školu za stručno obrazovanje i obuku nisu uključeni u internu evaluaciju, već samo gimnazije - naglasila je.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh