Emotivan susret u Kilisu: Članovi sarajevskog hora Hazreti Hamza posjetili sirijske mališane

Objavljeno: 05.07.17 u 13:39

Članovi sarajevskog hora Hazreti Hamza posjetili su sirijski izbjeglički kamp u Kilisu na jugu Turske u kojem su se tokom emotivnog i humanog susreta sa sirijskim mališani prisjetili vlastitog djetinjstva provedenog u ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sirija je skoro šest godina poprište ratnih dejstava zbog kojih su milioni Sirijaca protjerani iz svojih domova, a blizu tri miliona njih, uglavnom žena i djece, utočište su pronašli u Turskoj.

Članovi sarajevskog hora Hazreti Hamza su tokom nedavne turneje u Turskoj posjetili sirijske mališane u Kilisu i izmamili im osmijehe na lica, što zbog poklona koje su im donijeli, što i zbog moralne podrške koju su im pružili kao neko ko je djetinjstvo proveo u golgotama rata i agresije početkom 90-tih godina u Bosni i Hercegovini.

Jedan od članova hora Irfan Gazdić sirijskim mališanima u domovima za siročad u Kilisu ispričao je svoju priču o djetinjstvu i ranjavanju u Sarajevu kada je imao svega deset godina i svojim primjerom im pokušao dati moralnu podršku da i sirijske mališane ipak čeka bolje i veselije sutra.

Kazavši da je kao desetogodišnjak ranjen dok je u dvorištu sa prijateljima igrao košarku, Gazdić je istakao da nikada neće shvatiti kako i zašto neko sebi može dati za pravo da granatama gađa i ubija djecu, bilo to nekada u Sarajevu ili danas u Siriji ili drugdje.

- Veoma bolno nam je gledati ono što se događa u Siriji jer kao da to ponovo proživljavamo. Naše dove su uz narod Sirije. Cijela naša turneja u Turskoj smisao je dobila ovom posjetom u Kilisu. Hvala Turskoj i njenom narodu koji su primili svoju braću i sestre iz Sirije jer mi znamo kako je biti izbjeglica i kako je... - kazao je Gazdić koji nije mogao zadržati suze i nastaviti razgovor sa novinarom AA.

Njegov kolega iz hora Kenan Hadžifejzović je također kazao da je veoma sretan zbog posjete sirijskim mališanima.

- Jako teško je bilo šta reći, ali eto sretni smo da smo imali priliku posjetiti nekoga ko je pogođen nečim čime sam i ja bio u djetinjstvu. I ja sam bio izbjeglica i selili smo se tokom rata dok se nismo na kraju vratili u svoju kući. Proveli smo četiri godine u ratu i evo svojim primjerom šaljemo poruku nade da nakon rata i porušene Bosne i Hercegovine mi danas ipak imamo mir. Nadam se da će i oni uz Božju pomoć imati mir i moći se vratiti u Siriju - kazao je Hadžifejzović.

Sirijka Vesal Ahmed, koja je u ratu izgubila muža i u Tursku izbjegla sa sedmero djece, zahvalila se članovima hora Hazreti Hamza i kazala da im takva vrsta posjete mnogo znači.