Engleska kraljica slavi 91. rođendan: Da li će se zbog starosti povući

Objavljeno: 21.04.17 u 14:46

Kraljica Elizabeta II, najdugovječnija britanska vladarica, slavi u petak 91. rođendan u privatnosti i bez pompe. Kao i svake godine, u čast njezina rođendana iz londonskog Towera i Hyde Parka odjeknut će počasna paljba kraljevske straže.

Engleska kraljica Elizabeta II
Engleska kraljica Elizabeta II

Britanska kraljica rođendan slavi dva puta, 21. aprila, na datum njezina rođenja i druge subote u junu, kada se u njezinu čast organizira parada "Trooping the Colour".

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. aprila 1926. u Londonu. Kraljicom je postala 6. februara 1952. u dobi od 25 godina. Po dužini boravka na prijestolju nadmašila je svoju praprabaku Viktoriju (1837-1901), koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana, još 9. septembra 2015. S princom Phillipom u braku je 68 godina.

Unatoč svojim godinama, ona redovito obavlja svoje službene dužnosti iako ih je posljednjih godina smanjila, prenijevši ih na druge članove obitelji Windsor, među kojima svom sinu i nasljedniku princu Charlesu i unucima prinčevima Williamu i Harryju.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je i dalje jako popularna među Britancima, a kraljevski savjetnici kažu da je malo vjerojatno da će abdicirati.

Kada su je prošle godine tokom posjeta Sjevernoj Irskoj upitali za zdravlje, ona je odgovorila: "Još sam živa".