VEZANI TEKST - Erdogan: Turska neće dozvoliti da se ponove patnje Bosne i Hercegovine iz 90-ih godina

Erdogan se u Ankari sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem, a potom je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo i zahvalnost delegaciji koja je iz Beograda došla na treće zasjedanje Vrhovnog vijeća za saradnju Turske i Srbije. Delegacije dvije zemlje potpisale su i četiri nova bilateralna sporazuma o saradnji.

- Naši odnosi sa Srbijom su na izuzetnom nivou i sa uvaženim kolegom Vučićem sam detaljno razgovarao o odnosima i saradnji između naših država, kao i o koracima koje ćemo poduzimati u budućnosti. Razmijenili smo mišljenja o međunarodnim temama, prvenstveno o regionalnim temama i situaciji na Balkan - kazao je Erdogan.

On je kazao da je trgovinska razmjena Turske i Srbije rušila rekorde i uprkos posljedicama pandemije te je dodao da ona prošle godine povećana za blizu 34 posto na dvije milijarde, a da je cilj dostići pet milijardi dolara.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo angažmanom turskih kompanija u razvojnim projektima u Srbiji te je rekao da trenutno u Srbiji djeluje više od 1.300 takvih kompanija koje zapošljavaju blizu 8.000 ljudi. Zatim se osvrnuo i na stanje u BiH.

VEZANI TEKST - Izetbegović sa Erdoganom razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH: Vlasti RS-a ruše Dejtonski sporazum

- Uvaženi predstavnici medija, na sastanku smo još jednom potvrdili privrženosti i čvrste stavove o važnosti mira i stabilnosti na Balkanu. Razmijenili smo mišljenja o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Podrška Srbije suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine je veoma, veoma važna za mir i stabilnost u našoj regiji.

Jasno je da je potrebno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice za prevazilaženje političke krize u BiH. Uvjet je da sve strane izbjegavaju poteze kojim se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se ponašaju odgovorno. Turska će nastaviti ulagati napore za smirivanje tenzija na Balkanu - poručio je Erdogan.

Ponovivši iznimnu važnost pitanja poštivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, Erdogan je najavio da bi poslije izbora u Srbiji mogao biti održan trilateralni sastanak uključujući i lidere Bosne i Hercegovine i to u Beogradu ili u Istanbulu.

VEZANI TEKST - Vučić o sastanku s Erdoganom: Razgovarali smo o temama važnim za regiju, ne samo o tenzijama u BiH

Komentirajući aktuelne radove na projektu izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, Erdogan je kazao da bi se taj zajednički projekt mogao znatno efikasnije i brže realizirati ako se postrani ostave neke razlike u nijansama vezanim za rute te je dodao da će i to biti tema budućeg trilateralnog susreta.

Vučić je, pak, poručio:

- Rekao sam predsjedniku Erdoganu da Srbija poštuje integritet BiH kao što uvijek ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru, naglašavam u okviru BiH. To je naša politika od nje nećemo odstupiti, ona je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i to jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira.