VEZANI TEKST - Komšić: Escobar smatra da je u BiH vještačka kriza, proširenje na Zapadni Balkan je imperativ za EU

To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona - izjavio je novinarima u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar, nakon sastanka s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamerntarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, druga stvar o kojoj je došao da razgovara ovdje je nevjerovatan ekonomski potencijal koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

- Upravo radi ovog nevjerovatnog ekonomskog rasta, doduše dozvolite mi da kažem da BiH ne dijeli sve parametre tog rasta, ali upravo radi tog velikog rasta u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi - kazao je Escobar.

VEZANI TEKST - Džaferović prenio Escobarovu poruku: SAD je garant sigurnosti Bosne i Hercegovine

Stoga, dodao je on, "moramo dvije stvari učiniti - jedna je da osiguramo da BiH dijeli te parametre rasta sa ostatkom regiona, a druga je da Evropa prepozna ekonomski potencijal koji ovaj region ima".

- Potpuno sam ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da vi trebate biti dio Evropske unije. Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da ono što moramo osigurati je da BiH ostane jedinstvena, suverena, sa teritorijalnim integritetom - istaknuo je Escobar.

Kaže da mu je drago da je imao produktivan sastanak s Miloradom Dodikom.

- Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS-u, ali i one koje je najavio da će uraditi - rekao je Escobar.

VEZANI TEKST - Dodik o sastanku s Escobarom: Amerikanci žele unitarnu državu, sutra ću razgovarati sa Erdoganom

- Jer, politička kriza povećava nedostatak povjerenja kod investitora da bi ovdje investirali - zaključio je Escobar.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar, koji boravi u službenoj posjeti BiH jutros se, u odvojenim susretima, sastao s članovima Predsjedništva BiH, a planiran je i sastanak sa rukovodstvom oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te sa predsjednicima klubova u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.