open-navfaktor-logo
search
Spremni za izviđanje
EUFOR odgovorio Komšiću: Ne posjedujemo opremu za gašenje šumskih požara
EUFOR je spreman da pruži podršku protivpožarnim službama u Bosni i Hercegovini, tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.
13.08.2021. u 11:43
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić pisao NATO štabu i EUFOR-u zbog Dodika: Traži njihove helikoptere za gašenje požara

Povodom pisma Željka Komšića, EUFOR je potvrdio da je komandant EUFOR-a primio zvanično pismo od jednog člana Predsjedništva BiH u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih zračnih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji.

- Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 Vijeća sigurnosti UN-a, glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka - saopćeno je.

Međutim, kako su dodali, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protivpožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.