Kape koju su nosili četnici nepoželjne na EP u Turskoj: Navijačima Srbije ostali samo lažni brkovi

Objavljeno: 11.09.17 u 16:41

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije odlučili su da se nakon grupne faze takmičenja na Eurobasketu vrate kući.  

Navijači odlučili da se vrate kući Foto: Novosti.rs
Navijači odlučili da se vrate kući Foto: Novosti.rs

Razlog? Ostali su im samo lažni brkovi. Najvatrenijim pristalicama izabranika Aleksandra Đorđevića, čačanskom kvartetu sa potpisom na zastavi “Alvadžinica Solid“, organizator Evropskog prvenstva zabranio je da na utakmicama Orlova nose šajkače!

- Bez obzira na to što smo na prethodne četiri utakmice na ovaj način donosili sreću reprezentativcima - kažu za Novosti najpoznatiji navijači Srbije na Eurobasketu u Turskoj, koje je veoma pogodila zabrana nošenja nacionalnih obilježja na mečevima Srbije.

Zbog blokade domaćina Eurobasketa, odlučili su da se vrate u Srbiju i navijaju u kompletnoj opremi.

- Odlučili smo da drugi dio takmičenja na Evropskom prvenstvu pratimo iz Srbije. Našoj reprezentaciji želimo da nam donese zlatnu medalju po koju smo došli u Tursku. Smatramo da je bolje da završnicu pratimo ispred TV ekrana, ali sa šajkačama, jer mislimo da su one sretne našim košarkašima. Naravno, šajkače će ih dočekati na aerodromu - poručuje čačanska navijačka ekipa, pišu Novosti.

Šajkače su zadnjih sedam i pol desetljeća simbol velikosrpskih osvajanja i masovnih zločina koji su počinili oni što su je nosili na glavama. U Drugom svjetskom ratu bila je službeni dio četničke uniforme.

Tokom agresije na BiH, nosile su je paravojne i dobrovoljačke snage, a kasnije je postala službena kapa vojske takozvane Republike Srpske, čiji su pripadnici počenili brojna zvjerstva nad Muslimanima i Hrvatima, podsjeća Index.hr.

Tako da je zbog svega navedenog FIBA odlučila zabraniti unošenje te kape na tribine dvorana u kojima se igra Eurobasket.

Srbija će 13. septembra u Istanbulu igrati četvrtfinale protiv Italije.