VEZANI TEKST - Milanović: Onome ko želi prevariti Hrvate u BiH bit ću najveći neprijatelj

Tako je današnjoj sjednici nevladine organzacije Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru prisustvovao i kvartet europarlamentaraca iz redova HDZ-a Hrvatske. 

- Kao zastupnici u Evropskom parlamentu možemo ovu situaciju, koja poprima zabrinjavajuće razmjere, razjasniti našim kolegama u parlamentu EU-a - kazala je novinarima Željana Zovko, nekadašnja ambasadorica BiH.

Karlo Ressler naglasio je kako je 2022. prijelomna godina za BiH.

- Mi ne vidimo da je pravo svakoga pojedinca u suprotnosti s nekakvim pravom etničke zajednice, u ovom slučaju tri konstitutivna naroda kako je uspostavljeno Ustavom BiH. Ključna poruka koju mi pokušavamo prenijeti u Evropskom parlamentu je ili će se uvažavati konstitutivna prava sva tri naroda, pa tako i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ili neće biti mirne i stabilne BiH koju svi želimo - poručio je Ressler.

VEZANI TEKST - Plenković pred dolazak u BiH: Predsjednik i ja se slažemo oko zaštite i ravnopravnosti Hrvata

Tomislav Sokol kazao je kako je Evropska unija jako heterogena s vladama 27 zemalja različitih političkih opcija koje imaju različite poglede na situaciju u BiH.

- Što se tiče razlika u pogledima, ja bih rekao da je jako dugo vladala kriva percepcija o stanju u BiH. Oni koji su zagovarali unitarnu priču, lažnu priču građanske BiH, što je po meni samo maska uspostave hegemonije jednog naroda, ta je priča jako uhvatila korijene unutar evropskih institucija - izjavio je Sokol. 

Govorio je i eventualnim sankcijama EU-a zbog udara na državu i korupcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, političkom bratu lidera HDZ-a BiH Dragan Čovića.

VEZANI TEKST - Čović zasad ne bi ništa bojkotovao, spominjao strategiju B i C

- Ne bih želio da se uvijek cijela priča svede na Dodika. Temeljni problemi BiH su strukturni. Nije glavni problem BiH osoba Milorada Dodika, mada tako ispada u medijskoj recepciji.

Temeljni problem je obespravljivanje jednog od konstitutivnih naroda, negiranje temeljnih evropskih načela što se treba ispraviti kroz izmjene Izbornog zakona BiH - smatra Sokol.

Praktično, briselska HDZ-ova četvorka nije ništa novo kazala od odnoga što ustvari zvanični Zagreb misli o BiH. Iako bi po količini izrečenih međusobnih uvreda lako mogli završiti u ringu, hrvatski predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković u suštini imaju isti odnos prema BiH. 

Osim što je Milanović balkanski sirov, dok je Plenković "finoću" stekao dok je bio europarlamentarac. Obojici odgovara da Dodik radi prljav posao.