Faktor u Džekinoj školi: Sa mature otišao u ponoć zbog utakmice, pjevao i u horu

objavljeno: 11.04.2018. u 13:02

Naša fudbalska zvijezda Edin Džeko nakon fenomenalne partije u dresu Rome i pobjede nad slavnom Barcelonom puni stupce svjetskih medija.

Još jednom Džeko je pokazao i potvrdio da je najbolji ambasador Bosne i Hercegovine, a danas je vladala posebna atmosfera i u Željezničkom školskom centru u Sarajevo, u kojem je naš Dijamant završio srednjoškolsko obrazovanje. 

Narednih dana ova obrazovna ustanova proslavit će 95 godina postojanja, a brojni profesori koje smo danas zatekli ističu da su im golovi njihovog bivšeg učenika najbolji poklon. Svi oni imali su samo riječi hvale i isticali su da Edin može biti uzor svim mladim sportistima i kao sportista, ali i čovjek. 

- Drago nam je što je Edin bio naš đak i ponosni smo na njegove uspjehe. Kada je bio učenik u našoj školi, uopće nije zlouptrebljavao činjenicu što je bio prvotimac FK Željezničar. Kada je bilo vrijeme nastave, nikada nije izostajao. Učio je koliko je učio, ali uvijek se lijepo ponašao i perfektno za razliku od mladih nadobudnih sportista koji većinom misle da su zvijezde. Matursku večer slavio je sa nama i u ponoć je otišao kući jer je sutra imao utakmicu. Dvije godine sam mu predavao i slobodno mogu reći, bio je đak i po – kaže Ibro Čebirić, direktor Željezničkog školskog centra Sarajevo.  

Nedžad Mekić, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, ističe da mu je drago što je jednu godinu predavao kapitenu naše nogometne reprezentacije. 

- Već tada on je bio sportista i nije ga samo zanimao fudbal, nego i košarka, rukomet, gimnastika... U svemu što smo radili na fizičkom, dobro se snalazio. Nikada nije izbjegavao obaveze i zadatke koje sam mu postavljao. Dobro se sjećam da je Edin učestvovao i na završnoj priredbi. U bijeloj košulji pjevao je u horu nekoliko kompozicija i to mi je bilo posebno simpatično – kaže Mekić.  

*Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, teksta ili fotografija, bez pisane dozvole redakcije Faktora ([email protected])