Falsifikovanim novčanicama plaćali ceh u kafani

Objavljeno: 07.12.17 u 11:40

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Mirka Trivana (27),rođenog u Drvaru i Aleksandra Budiše (24), rođenog u Kninu, obojica bh. državljani, kojom ih tereti za krivično djelo krivotvorenje novca.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Oni se terete da su u Kotor Varoši, 24. januara prošle godine, najprije pribavili kriviotvorene novčanice od po 20 i 50 KM, a potom, znajući da je riječ o falsifikatima, na smišljen način ih stavljali u opticaj, u namjeri da ih upotrijebe kao prave. Na taj način nanijeli su štetu građanima i pravnim subjektima.

Prema navodima optužnice, Trivan i Budiša su u dva navrata u ugostiteljskim objektima krivotvorene novčanice u apoenu od 50 KM stavili u promet, plaćajući račune za poručena pića, odnosno u drugom slučaju pokušali da plate radi dobivanja kusura u ispravnim novčanicama, kada su ih, nakon dojave građana, policajci zatekli na djelu.

Prilikom pretresa vozila Mirka Trivana, pripadnici CJB Banja Luka su pronašli četiri krivotvorene novčanice, i to jedna u apoenu od 50 KM i tri novčanice u apoenima od 20 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.