open-navfaktor-logo
search
Svi zadovoljni
Naftni gigant iz Saudijske Arabije novi globalni partner FIFA-e
AUTOR: Faktor
26.04.2024. u 08:25
get url
text
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL
Aramco, naftni gigant iz Saudijske Arabije, postao je glavni globalni partner Svjetske fudbalske federacije (FIFA) do kraja 2027. godine.
Četverogodišnji ugovor, čiji iznos nije saopćen, omogućava javnom preduzeću Saudijske Arabije, da postane partner FIFA-e "sa pravima koja pokrivaju nekoliko događaja", uključujući Svjetsko prvenstvo za muškarce 2026. i za žene 2027. godine.
Kroz partnerstvo Aramco i FIFA namjeravaju da iskoriste moć fudbala za stvaranje utjecajnih društvenih inicijativa širom svijeta. Saudijska Arabija već nekoliko godina ulaže milijarde dolara u sport.
To je dio strategije koju vodi prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, kao dio velikog projekta "Vizija 2023" čiji je cilj transformacija kraljevine u zemlju biznisa i turizma i smanjenje njene zavisnosti od nafte.
- Drago nam je što možemo poželjeti dobrodošlicu Aramcu u FIFA-inu porodicu globalnih partnera. Ovo partnerstvo će pomoći FIFA-i da uspješno sprovede svoja vodeća takmičenja u naredne četiri godine i, kao i svi drugi naši komercijalni sporazumi, omogućit će nam da i dalje podržavamo naših 211 asocijacija članica širom svijeta - rekao je Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.