open-navfaktor-logo
search
Lijep početak
Film "Švedsko srce moje majke" Adisa Bakrača osvojio dvije nagrade na festivalu u Crnoj Gori
Drugi igrani film bh. reditelja Adisa Bakrača snimljen prošle jeseni u jeku pandemije koronavirusa uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo započeo je svoj festivalski život velikim uspjehom na 46. izdanju Mojkovačke Filmske jeseni sa nagradama za glavne protagonistice Faketu Salihbegović-Avdagić i Irinu Dobnik.
23.10.2021. u 12:07
get url
text

Riječ je o filmu "Švedsko srce moje majke" scenariste Zilhada Ključanina, koji je reliziran u HEFT produkciji.

Radnja filma kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu...

U naslovnoj ulozi u filmu gledamo fantastičnu doajenku bh. glumišta Faketu Salihbegović-Avdagić, a tu su i tuzlanski veterani Nermin Omić i Irina Dobnik, kao i Armin Omerović i Aida Bukva u zapaženim rolama.

- Film je nastajao u specifičnim okolnostima. Sam proces od ideje da se snima ova priča do završetka postprodukcije trajao je šest godina. U tom periodu desili su se mnogi događaji koji su bitno uticali na realizaciju filma. Kada smo bili u intenzivnoj fazi rada na scenariju iznenada je preminuo scenarista Zilhad Ključanin. Bez Zilhada u tom trenutku nije bilo moguće dalje zbog čega smo odlučili privremeno prekinuti rad na filmu. Godinu kasnije producent filma Almir Šahinović ponovo pokreće projekat i okuplja filmsku ekipu. Sve je bilo spremno za početak snimanja i onda je došla korona.

Prinuđeni smo bili tri puta odgađati početak snimanja i istovremeno mijenjati lokacije za snimanje. Intenzivno smo tražili mogućnosti i rješenja za nastavak rada. Kao što i glavni lik filma majka Derviša istrajava na svom putu i nikad ne odustaje od svojih snova ni mi kao filmska ekipa nismo imali pravo odustati. Vjerovali smo u našu priču i znali da ćemo uprkos svemu uspjeti snimiti film. Zahvalan sam svim mojim saradnicima koji su učestvovali u realizaciji i dali svoj doprinos u nastajanju filma "Švedsko srce moje majke" - kaže Bakrač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.