- Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je to odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari, ali potrebni su nam saveznici - kazao je Forto za The Guardian.

VEZANI TEKST - Reakcije na izjavu premijera KS: "Meni se treba izviniti Konaković, on je Fortu postavio na funkciju"
 

Premijer Forto, koji je inače sklon pravdanju i objašnjavanju svojih izjava, i ovaj put se pokušao "oprati".

- Tema teksta iz Guardiana je naša težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod. Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka - "vadio" se Forto na Twitteru.

Ipak, sudeći prema komentarima korisnika Twittera, Forto se nije uspio "oprati" od izjave u kojoj o glavnom gradu Bosne i Hercegovine govori u negativnom kontekstu.

 

VEZANI TEKST - SBB: Forto da odstupi, a tzv. "Trojka" neka imenuje novog premijera
 

- Premijeru, omašili ste čitavu metu... Niti je vrijeme, niti je mjesto niti se na takav način to radi, i još uz to u takvom mediju gdje ste rekli, "hiljadu i jedan" pogrešan zaključak se izvlači iz toga, Vi niste samo premijer KS nego i predsjednik NS... Djelujete izgubljeno - neke su od reakcija na Fortinom Twitteru profilu.

Na Fortinu izjavu reagirali su i brojni funkcioneri, a neki su ga čak pozvali i da odstupi sa premijerske pozicije.

Ovo su neke od reakcija: