open-navfaktor-logo
search
Zmajevi bez selektora
Glavaš: Oni koji ne vole BiH odlučuju o Barbarezu, Nalić: U martu "medeni mjesec"
Do premijerne utakmice fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ostalo je još 76 dana.
07.01.2021. u 10:56
get url
text

Zmajevi 24. marta gostuju kod Finske, a ko će sjediti na klupi bh. nacionalnog tima još nije poznato.

Bosna i Hercegovina jedina je selekcija u grupi D koja nema kormilara.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na sjednici održanoj početkom sedmice nije izabrao nasljednika Dušana Bajevića. Predsjednik FSRS Vico Zeljković izričit je u svom zahtjevu da na upražnjenu klupu sjedne bugarski stručnjak Ivaylo Petev. Bugarin trenutno nema podršku Bošnjaka koji sjede u "fudbalskoj vladi".

Bivši kapiten fudbalske A reprezentacije BiH Vlatko Glavaš smatra da selektora nećemo dobiti tako brzo.

- Jasno je da su Fudbalski savez RS-a, tačnije njegovi predstavnici u Izvršnom odboru FSBiH i hrvatska komponenta dogovorili zajedničko djelovanje. Pretpostavljam da se radi o nekim ustupcima, ali tako nam funkcionira i država, Parlament, Vijeće ministara. Sve je preslikano iz politike - rekao je Glavaš.

On žali što "oni koji ne vole Bosnu i Hercegovinu" odlučuju o kandidaturi Barbareza, koji je jedan od kandidata i najveća želja bosanskohercegovačke javnosti, navijača...

VEZANI TEKST - Barbarez se opet oglasio na Instagramu: Nisam, niti ću ikada biti nečiji čovjek

Jasno je da je situacija u Fudbalskom savez BiH trenutno očajna, da je na djelu borba za fotelje i uhljebljavanje. U drugom planu su oni koji su najvažniji u čitavoj priči, a to su Zmajevi. Novi krah u kvalifikacijama ne bi bio nikakvo iznenađenje.

Zlatan Nalić, bivši trener Slobode i Tuzla Cityja, optimističan je što se tiče martovske utakmice u kvalifikacijama. Smatra da bi problemi mogli nastati tek poslije.

- Mart nije problem, eventualni problem nastupa tek nakon upoznavanja. Koliko god to zvučalo čudno, ali termin odigravanja utakmice u martu je dobar period za ostvarenje dobrog rezultata sa aspekta performans psihologije, bez obzira na to koji selektor bude vodio tim, bez obzira na to koji igrači budu pozvani i bez obzira na trenutnu turbulenciju - veli Nalić i nastavlja.

- Šteta je što prve dvije utakmice nisu protiv Francuske i Ukrajine i što se obje ne igraju u martu, takozvanom medenom mjesecu našeg selektora i igrača. U medenom mjesecu sve funkcionira i svi se svima dokazuju - nastavlja Nalić.

On dalje pojašnjava da će u prvom meču bh. tim doći sa najboljim pristupom.

VEZANI TEKST - Opasna "igra": Da li i čime Vico Zeljković ucjenjuje Bošnjake u Izvršnom odboru FSBiH?

- To je faza upoznavanja sa novim selektorom i faza dokazivanja na terenu i van njega. Tada su svi maksimalno fokusirani. Problemi s pristupom mogu doći tek kasnije kada se igrači i stručni štab bolje upoznaju, posebno ako se stručni štab ne nametne fudbalerima.

- Pored gore navedenih razloga, u tom periodu naš protivnik ima problem jer nema sliku naše "nove" igre, sistema, formacije. Jednostavno nije bio u mogućnosti skautirati nas. Zbog toga smatram da bismo u martu mogli igrati nešto bolje nego što u stvarnosti možemo i da bismo mogli iznenaditi bilo kojeg protivnika. Ovo već ne važi za treću, ili četvrtu utakmicu u ciklusu. Tada je već trenerova ideja i priprema utakmice najbitnija i na ovaj prirodni faktor i pomoć neće moći računati - konstatovao je Zlatan Nalić.

Podsjetimo da se Bosna i Hercegovina u kvalifikacijama za Mundijal nalazi u grupi sa Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom. Prvu utakmicu bh. tim igra na gostovanju kod Finske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.