open-navfaktor-logo
search
Osigurana lokacija
Goražde: Vjernici uskoro dobijaju crkvu Blaženih Drinskih mučenica
Predstavnici Grada Goražde i Vrhbosanske nadbiskupije potpisali su danas Ugovor o prodaji zemljišta za izgradnju crkve Blaženih Drinskih mučenica u gradu na Drini.
05.03.2020. u 15:07
get url
text

Župnik Župe Svetog Dominika Goražde don Josip Tadić ističe da je riječ o višestruko značajnom projektu koji je konkretizovan. 

- Danas je veliki dan za Katoličku crkvu, Grad Goražde i Bosanskopodrinjski kanton. U notarskom uredu potpisali smo ugovor kojim Grad Goražde prodaje zemljište za izgradnju katoličke crkve Blaženih Drinskih mučenica. Imamo već idejni projekat, a nadam se do kraja trećeg mjeseca da ćemo imati i konačni izvedbeni projekat izgradnje crkve i kompletnog svetišta sa zaokruženom finansijskom konstrukcijom – kazao je don Josip.

Naglašava da je zadovoljan lokacijom na kojoj je planirana gradnja crkve u Goraždu.

- Razmišljam ljudski da nikoga ne bi trebala bosti u oči niti smetati ikome ili zatvarati pogled prema rijeci Drini i to je velika stvar da među građanima nema onih kojima bi smetalo mjesto, a pored zgrade kantona je lijepa lokacija. Vidio sam i urbanistički plan razvoja grada, tako da će to biti jedna lijepa priča - ističe on.

Župnik Župe Sv. Dominika dodao je da se početak radova očekuje čim budu osigurana  finansijska sredstva.

- Već ima ljudi koji su prepoznali značaj ovog projekta kroz koji će se Goražde otvoriti cijelom svijetu, a ta dobra misao među građanima Grada Goražde postojala je i prije mog dolaska. Imamo već najavljene grupe hodočasnika koje će dolaziti iz svih dijelova za sada Hrvatske, ali vjerujem u narednom vremenu kada budemo imali crkvu, dolazit će iz cijelog svijeta - kazao je don Josip Tadić.

Do kraja marta u Goraždu je najavljen dolazak sedam autobusa hodočasnika iz Hrvatske.

Pet časnih sestara poznatijih kao blažene Drinske mučenice 15. decembra 1941. godine skočile su s prozora današnje OŠ "Husein ef. Đozo" u smrt, koju su svjesno izabrale umjesto gubitka časti i poniženja koje si im spremali pripadnici četničkog pokreta.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći.

Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju one su skočile sa prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. septembra 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohodi na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.