open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Građani na protestu poručili: Ustoličenje Joanikija na Cetinju bio bi simbol pristanka na okupaciju
Na skupu na Cetinju, koji je organiziran protiv ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija zakazanog za 5. septembar, okupilo se nekoliko hiljada građana iz raznih krajeva Crne Gore.
22.08.2021. u 14:34
get url
text
Protest na Cetinju

Sa skupa je poručeno da bi ustoličenje Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog na Cetinju bio simbol pristanka na okupaciju, prenijeli su crnogorski mediji.

Poručeno je i da Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavke crkve Joanikija.

VEZANI TEKST - Na Cetinju počeo protest: Ispred manastira ograda, u gradu jake policijske snage

- Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode - poručili su okupljeni građani.

Oni smatraju da je ustoličenje na Cetinju potrebno kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju.

- Okupaciju onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu - saopćeno je na skupu.

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović pročitao je tekst deklaracije koji su okupljeni podržali.

Tako su građani poručili da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad upatanje u "srpski svet", prenosi RTCG.

- Crna Gora može opstati samo i jedino kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska - kazali su okupljeni građani.

Saglasni su da je najveća vrijednost savremene Crne Gore njena multietnička harmonija.

- To je jedina balkanska zemlja čiji manjinski narodi pružaju podršku državnom suverenitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi. Crna Gora je vjekovima dio evropske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za evropske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka - poručili su okupljni sa skupa na Cetinju.

 

U gradu su bile prisutne jake policijske snage, a oko Cetinjskog manastira i Biljarde postavljena i ograda. Na ogradi oko manastira, građani su postavili ruže i crnogorske zastave. Nema izvještaja da je bilo incidenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.