open-navfaktor-logo
search
Navijači Želje zabrinuti
Grbavica - mjesto gdje nestaje prošlost i prestaje budućnost
Skupština FK Željezničar, koja je trebala biti održana jučer, prekinuta je i prije nego što je počela.
16.04.2021. u 12:42
get url
text

Manijaci, najvatreniji navijači Plavih, osudili su prekid koji je, kako tvrde, svojevoljno donio predsjednik u ostavci Ermin Čengić.

S druge strane, predsjednik u ostavci tvrdi da se jučer nije trebao birati njegov nasljednik, nego se trebao promijeniti Poslovnik o radu Skupštine kako bi se omogućilo da se najviši organ FK Željezničar sastaje i donosi odluke online, na sjednicama putem internet aplikacija za videokonferenciju.

VEZANI TEKST - Manijaci upozorili na opstrukcije, očekuju ljude koji će Želji ponuditi novu perspektivu

I dok se odgovornost prebacuje s jednih na druge, Željezničar tone sve dublje. Finansijska i rezultatska kriza trese tim sa Grbavice, a umjesto da se za 100. rođendan bori za titulu, ekipa je na sedmoj poziciji sa malim šansama da izbori Evropu.

Na adresu redakcije Faktor stiglo je pismo grupe navijača Željezničara, koji su zabrinuti za budućnost kluba, a njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

- Ravnodušnost, stanje poslije kojeg nema ništa više. Kraj... Opaka bolest koja ne bira ni mjesto ni vrijeme već neko vrijeme domuje na Grbavici.

Daleko bi otišli, a ništa ne bismo utvrdili, tražeći prve uzroke bolesti. Jedni stručnjaci bi rekli, tada je počelo, drugi odgovorili, ne nije, počelo je tada... Tražeći odgovore vrtimo se u začaranom krugu, padamo po spirali neuspjeha, a nema nikog da povuce ručnu kočnicu, da kaže: Dosta!

Ima li lijeka?

Možda ipak nije tako? Možda lijek kriju od nas, možda je terapija jednostavnija, a put ozdravljenja brži od onoga što mislimo?

Da krenemo po redu tražeći lijek. Prvo mjesto gdje ga treba tražiti je najveći organ kluba, mjesto gdje su sabrane sve želje, sva htjenja i stremljena, sve vrijednosti koje jedan klub poput Želje baštini. Neosporna je činjenica da Skupština kluba već dugo spava, jednom godišnje se malo trzne, tek toliko da klimne glavom raznim upravama pa ponovno utone u bezbrižan san.

Manjak angažiranosti i inicijative su koristile sve Uprave do sada i nametale svoju volju umjesto da poštuju volju Skupštine. Da se ne lažemo, jedini krivac je Skupština!

U takvom stanju prolazi vrijeme, rijeke teku, djeca rastu i rađaju novu djecu i sve bi bilo isto da se ne dogodi presedan koji je previše i za ovako inertnu Skupštinu. Nedavno su predsjednik i potpredsjednik Čengić i Lulić, pismeno podnijeli ostavke na svoje funkcije.

U "oproštajnom pismu" su se stavili na raspolaganje klubu oko organizacije nove Skupštine i izbora novog vodstva. Za podnesene ostavke slobodno, mirne savjesti se može reći da je bježanje od svih problema u klubu, kojim su oni dobrim dijelom kumovali.

Nakon neuspješnog prvog pokušaja napokon se okupila Skupština. Bravo! Ali vidi čuda! Odlazeći predsjednik ne želi uvrstiti na dnevni red imenovanje novog vodstva. I skupštinsko zasjedanje se prekida. Džaba ste krečili. Ja odlazim, ali nećete preko mene izabrati novo vodstvo.

Prvi put nakon dvadesetak godina dio Skupštine pokazuje znakove života, pokušava samoinicijativno djelovati, želi pobjeći iz ralja ravnodušnosti. Zašto u tom trenutku, u trenutku kada je klub u najvećim problemima od osnivanja, kada mu prijeti gubljenje obje licence, kada tužbe vise nad glavom, kada je stečaj sve bliži, odlazeći predsjednik blokira i ovo malo samoinicijative skupštinara? Zašto se ne glasa o novom vodstvu, osnove demokracije, zar ne? Zdravom razumu neobjašnjivo. Ili možda i nije?

Pucanje u budućnost kluba

Da su najljući Željini protivnici birali osobu koja bi efikasno blokirala sve aktivnosti u klubu nebi boljeg od Čengića izabrali. Njegovo odbijanje da uvrsti izbor novog vodstva na dnevni red je pucanje u budućnost kluba.

Željo je naš i svi smo mi Željini. Željo nije klub ekskluzivne grupe, nije kroz historiju nikada to bio. Koja to sila daje za pravo Čengiću da se igra sa budućnošću kluba? Koji interes želi da poklopi i ugusi interese kluba? Interes pojedinca nad interesom zajednice? Interes da imovina kluba postane nečija? Na toj crti prestaje samovolja i počinje krminal. Jednom kada se ta crta pređe nema povratka.

Zbog svega ovoga je Grbavica mjesto gdje nestaje prošlost i prestaje budućnost - pišu u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.