Hadžiomerović: U Vlasenici sutra dženaza i ukop pet žrtava iz proteklog rata

Objavljeno: 21.04.17 u 10:20

Posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata identificiani su u Komemorativnom centru u Tuzli, a na vječni smiraj bit će ispraćeni sutra, kada će im biti klanjana dženaza i organiziran kolektivni ukop na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, potvrdio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović: Kazniti odgovorne
Hadžiomerović: Kazniti odgovorne

Dodao je da je identitet žrtava utvrđen DNK analizom te da je riječ o osobama koje su 1992. godine ubijene u etničkom čišćenju Vlasenice.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015. godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih skeletnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan bašča na području Zvornika iz koje je ekshumirano 11 žrtava te na lokalitetu Trnovo, Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

Identificirani su i sutra će biti ukuponi: Bešir Čamdžić, Jasmin Hurić, Mersad Dautović, Muradif (Rahman) Kolarević te Jakup (Rahman) Hrnjić.

Hadžiomerović je dodao da je tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području općine Vlasenica ubijeno 2.600 vlaseničkih Bošnjaka. Mnoge porodice još čekaju da se pronađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih, ali i da se kazne odgovorni za ova zlodjela.

Za ratne zločine u tom dijelu BiH osuđene su tri osobe: Dragan Nikolić Jenki osuđen je u Hagu, dok su Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar osuđeni u Sudu BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.