navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jubilej

Hayat TV slavi 30. rođendan: Zajedno opstali i u dobru i u zlu, kroz firmu prošlo više od 1.100 uposlenika

Prvi programski sadržaj Hayat TV emitovala je 24. februara 1992. godine. 

Objavljeno: 23.02.2022. u 17:38
get url
text

Sutra će ova televizijska kuća specijalnim programom proslaviti 30. rođendan. Midheta Kurspahić, Adnan Rondić, Amra Džeko, Naida Kundurović, Kenan Ćerimagić, Konstantin Jovanović, Fahro Mulahusejničić, Sanela Dujković, Arduana Pribinja, Šemsudin Skejić, Medžida Buljubašić, Marija Hudolin samo su neka od televizijskih lica koja su radila na Hayat TV-u.

Nedugo nakon što je počela emitiranje, u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu, reporteri ove kuće su izvještavali s prvih borbenih linija i program se emitovao bez prestanka.

- Ljudi koji su osnovali Hayat TV nisu znali u šta se upuštaju i šta znači osnovati televizijsku stanicu. Ja nisam bio među tim ljudima, ali bio je moj otac i govorio sam da to nije dobro jer su trebali ogromni novci. Radili smo u vrlo teškim uvjetima i taj period volio bih zaboraviti, ali to je teško. Hvala Bogu niko nije poginuo, ali nažalost bilo je ranjenih. Pored perioda za vrijeme agresije teško nam je bilo i kada smo krenuli u izgradnju zgrade u Vogošći. Tada je nastupila svjetska ekonomska kriza i kada smo to preživjeli, vjerujem da će i Hayat postojati dugo poslije nas – kaže na početku razgovora za Faktor Elvir Švrakić, generalni direktor Hayat TV-a.

Elvir Švrakić

S obzirom na trenutnu situaciju kakva je u BiH, odustali su od velike proslave na kojoj bi se okupili svi radnici koji su bili dio kolektiva, partneri i prijatelji ove medijske kuće.

- Trebali bismo pozvati više od 1.100 zaposlenih koliko ih je za tri decenije bilo u radnom odnosu i više od 300 vanjskih saradnika. Uz prijatelje i partnere bilo bi više od 3.000 zvanica i to se ne može okupiti u ovom vremenu na jednom mjestu. Umjesto proslave odlučili smo specijalnim programom obilježiti 30. rođendan i zahvaliti se partnerima i onima koji su pomogli da opstanemo sve ove godine i naravno našim zaposlenim koji su na prvom mjestu – nastavlja Švrakić.

Prvi čovjek Hayata ističe da je ova televizijska kuća od početka bila jedna mala porodica koja je rasla kako je vrijeme odmicalo.

- Zajedno smo i u dobru i u zlu. Zbog mog posla najviše trpi porodica. Imam tri sina i nažalost ne znam kako su odrastali. Radio sam po 12 sati dnevno i subutom i nedjeljom. Malo sam usporio nakon 11. oktobra 2019. godina kada sam imao srčani udar. Tada sam isključio zvono i alarme na telefonu i dok sam sa ovom pameti, neću ih uključiti. Još sam mlad da razmišljam ko bi me mogao naslijediti na funkciji generalnog direktora, ali bih volio da se uskoro pojavi mlada ličnost da vremenom preuzme brigu u vođenje Hayat TV-a – kaže Švrakić.

Producentica Bahra Čampara već 28 godina je dio kolektiva Hayat TV.

- Sve ove godine sam iza kamere. Nadam se da ću penziju tu zaraditi. Hayat se jednostavno voli i uvuče se pod kožu. Ne mogu zamisliti da negdje drugo radim. Voim svoj posao, volim ljude sa kojima radim i uvijek smo tu jedni za druge – kaže za Faktor Čampara.

Džena Zeničanin

Džena Zeničanin jedno je od najprepoznatljivijih lica Hayat TV-a.

- Na Hayatu sam 26 godina. Prošla sam sve faze, uspone i padove. Počela sam raditi kao novinarka, a potom reporterka, voditeljica, urednica... Od početka uvijek sam bila u vezi s revijalnim programom. Hayat je moja druga porodica, pola života sam tu provela. Omugućio mi je razvoj u svakom smislu. Uz Hayat sam rasla i evo zajedno slavimo tri decenije postojanja – kaže Zeničanin.