Podsjećamo, riječ je o zakonu kojim je jedno ministarstvo podijeljeno na dva, a dva ministarstva spojena u jedno i na osnovu čega je na kraju imenovana Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom.

Ustavni sud je u Odluci naveo kako Zakon nije saglasan sa Ustavom Federacije BiH, jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

- Ono što očekujem je da će odluka Suda biti provedena, te da će se ponoviti postupak donošenja izmjena Zakona (jer je odlukom Suda osporen postupak donošenja, a ne sadržaj izmjena zakona) – navela je ranije za Faktor ministrica pravde KS Lejla Brčić.

Ipak, Klub SDA upozorava da bi ista greška mogla biti ponovljena.

VEZANI TEKST - Ministrica Brčić: Imenovanje Vlade KS nije pod upitnikom, osporen postupak, a ne sadržaj Zakona

Naime, Skupština KS je za 7. april 2021. godine zakazala redovnu sjednicu na kojoj bi se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, uz prijedlog da se razmatra po hitnom postupku.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević kaže da će identičan Zakon usvajati na narednoj  redovnoj sjednici Skupštine KS ali po hitnoj proceduri.

- Njima je Ustavni sud pisao da se u pravilu takvi zakoni, a tako kaže i Poslovnik, usvajaju po redovnoj proceduri, to znači nacrt, prijedlog i tako dalje. Znači oni ponovo ponavljaju tu istu priču. Mi kažemo da je to mimo zakona, i ako nastave sa tim, ponovo ćemo podnijeti apelaciju – kaže Dević.

Na pitanje da li su razgovarali sa nekim iz Vlade o ovom pitanju.

- Sve smo mi to njima govorili na Kolegiju, reći ćemo i na Skupštini, ali oni samo znaju za silu i snagu ruku a ne za snagu argumenata i prava. Ovo je peti put do sada. Sa Dinom (op.a Elmedinom Konakovićem) razgovarati...on je naučio razgovarat samo sam sa sobom – zaključuje Dević.

Pokušali smo kontaktirati ministricu pravde KS Lejlu Brčić kako bi nam pojasnila procedure donošenja Zakona, ali se nije javljala.