open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
I vijećnik i direktor javnog preduzeća: Đogić kaže da nije u sukobu interesa iako je zakon propisao nespojive funkcije
Amir Đogić je dvije godine istovremeno vijećnik Laburističke stranke u Općinskom vijeću Velike Kladuše i direktor Javnog komunalnog uslužnog preduzeća Komunalije Velika Kladuša, što je prema odredbi Zakona o sukobu interesa nespojivo, ali nema namjeru dati ostavku na jednu od dvije pozicije.
27.02.2023. u 15:14
get url
text
Amir Đogić

VEZANI TEKST - Abdić novoj predsjedavajućoj Vijeća uzeo pečat, vijećnik dobio prijetnje smrću, ignoriše inspekciju...

Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH propisao je u članu 4. da je "članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštenog lica u javnom preduzeću nespojivo sa javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika". Đogić je vijećnik, što znači izabrani dužnosnik.

Zakon o sukobu interesa

Na pitanje da li je ponudio ostavku na jednu od dvije nespojive funkcije, ako nije ima li namjeru to učiniti i zašto nije, Đogić je odgovorio da nije u sukobu interesa.

- Zakon kaže da "Sukob interesa postoji u situacijama u kojima izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici imaju PRIVATNI interes koji utječe ili može utjecati na zakonitost, otvorenost, objektivnost i nepristranost u obnašanju javne funkcije". S obzirom na citirane odredbe, imajući u vidu da nemam privatni interes, proističe da nisam u sukobu interesa – naveo je Đogić.

On se ovdje pozvao na član 1. zakona koji se odnosi na opće odredbe.

Od 2013. godine u FBiH nema ko da utvrdi niti sankcionira sukob interesa i nespojivost funkcija, dok se novi federalni Zakon o sukobu interesa još nalazi u parlamentarnoj proceduri. 

Amir Purić, predsjednik Općinskog odbora Naše stranke Velika Kladuša, nedavno je ukazao na Đogića govoreći o problemima u Općinskom vijeću Velike Kladuše i opstrukcijama načelnika Fikreta Abdića. Između ostalog je istakao kako Programom zajedničke komunalne potrošnje, s kojim nije bila saglasna većina u Općinskom vijeću, Abdić prebacuje 2,6 miliona KM za Komunalije čiji je direktor Đogić, koji je ujedno šef Kluba vijećnika Abdićeve Laburističke stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.