navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da vam pomognemo

Iftar: Pripremite teleću supu, domaće klepe, pitu od jabuka i orašastih plodova

Ako još niste odlučili koja jela pripremiti za današnji iftar, predlažemo da to budu teleća supa, kao glavno jelo domaće klepe, a za desert pita od jabuka i orašastih plodova.

Objavljeno: 04.05.2020. u 12:15
get url
text

Evo kako ćete napraviti ova jela:

Teleća supa

Potrebni sastojci:1 vezica zeleni (narandžasta i bijela mrkva, korijen peršuna i listići), 1 glavica luka, 1 kašika vegete, kašičica šećera, kašičica soli, kosti i komad telećeg mesa.

Postupak pripreme:

Oprati meso i kosti, pa ih staviti u dublji lonac. Dodati vegetu, sipati vodu do pola lonca, pa pustiti da prokuha.

Kad prokuha, malo smanjiti temperaturu i kašikom skinuti pjenu.

Dodati očišćenu mrkvu, korijen i listove peršuna, a potom i so, šećer, pa ostaviti da jelo opet prokuha.

Potom snanjiti temperaturu da supa lagano vri. Na ovaj način kuhati je oko sat.

Nakon toga supu procijediti, ako je potrebno dosoliti, vratiti mrkvu, pa jelo opet staviti na ringlu da prokuha.

Potom dodati tjestenicu za supu po želji I kuhati oko sedam minuta.

Ako želite, usitnite meso i stavite ga u supu ili ga poslužite odvojeno.

Domaće klepe

Za tijesto je potrebno: 400 g brašna, 2 jaja, 100 ml vode, malo soli, malo ulja.

Fil: pola kg dvostruko faširanog mesa (najbolje junetina), glavica luka, 1-2 česna bijelog luka, so, vegeta, biber.

Postupak pripreme:

Zamijesiti jufku, zamotati je u prozirnu foliju i ostaviti neko vrijeme u frižideru.

Luk i bijeli luk samljeti, pa ga dodati u meso. Dodati i malo ulja, vegete, posoliti i pobiberiti po ukusu.

Nakon toga jufku prekuhati na pobrašnjenoj površini i razviti da bude malo deblja nego za pitu.

Izrezati pravougaonike 3x6 centimetara, premazati jednu polovinu umućenim žumancem i stavljati pomalo fila.

Preklopiti i pritisnuti lagano prstima da nastanu kvadratići 3x3 centimetra veličine.

Klepe kuhati tri do četiri minute u slanoj vodi u koju ste stavili malo ulja da se ne lijepe jedna za drugu.

Za preljev rastopiti malo maslaca, milerama i vrhnja za kuhanje, posoliti i preliti po skuhanim klepama.

Upržiti malo maslaca sa crvenom mljevenon paprikom, pa preliti klepe. Možete ih po želji posuti omiljenim suhim začinom (peršun, origano, majčina dušica).

Pita od jabuka i orašastih plodova

Potrebni sastojci: 500 g gotove jufke za baklavu, 1 kg kiselih jabuka, 150 g oraha ili lješnika, pola kašičice mljevenog cimeta, 100 g smeđeg šećera, ulje.

Agda: 500 ml vode, 500 ml šećera, 1 vanilija šećer.

Postupak pripreme:

Kuhati agdu od šećera, vode i vanilija šećera da se malo zgusne (oko pola sata na srednjoj temperaturi).

Jabuke oguliti i izrendajtei, pa im dodati smeđi šećer i cimet.

Orahe ili lješnike isjeckati nožem, pa i njih dodati jabukama.

Uzeti po 3 lista jufke, pa svaki list premazati malo uljem i stavljati na drugu.

Na treću jufku rasporediti četiri, pet kašika smjese od jabuka, pa je lagano zarolati u rolat.

Rolate slagati u nauljeni plah (30×40). Tako raditi dok ne potrošite jufke i fil.

Urolane jufke, izrezati na željene oblike, premazati uljem, pa pitu peći na 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.

Vruću pitu od jabuka preliti hladnom agdom, ostaviti da se ohladi, pa poslužiti na kraju iftara uz kafu i limunadu.

search icon
prikaži komentare (0)