Imate probleme sa probavom: Ovaj čaj će vam sigurno pomoći

Objavljeno: 27.10.17 u 21:56

Dobro je poznato da je nar jedna od najzdravijih voćki. Međutim pored njegovih sjemenki, rijetko ko da upotrebljava koru nara.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Od kora nara se može napraviti čaj koji je odličan za održavanje zdrave probave te smanjenje različitih probavnih problema. Čaj od kore nara je također idealan za detoksikaciju tijela, a zbog velike količine antioksidansa, odlično je sredstvo za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti.

Za pripremu ovog čaja potrebno je osušiti koru nara. Omjer kore i vode mora biti 1:20 što znači 10-12 g kore na 200 ml vode. Ako je omjer manji, čaj neće imati pravi učinak. Ako je omjer veći, čaj može izazvati probleme kao što su glavobolja, vrtoglavica i znojenje.

Postupak za pripremu čaja: Osušenu koru nara stavite u šoljicu iz koje ćete piti čaj. Kada voda zavrije ulijte ju u šoljicu i poklopite, te držite 25 minuta. Čaj popijte bez dodavanja šećera.

Ispijanje ovog čaja se prije svega preporučuje za olakšavanje želučanih i crijevnih problema. U slučaju takvih problema popijte pola šoljice čaja, a drugu polovicu nakon 3 sata. Ako su problemi ozbiljniji, savjetuje se rasporediti ispijanje šoljice čaja kroz dan (četiri puta dnevno) svaki drugi dan.