open-navfaktor-logo
search
Tihi ubica
Imate visok krvni pritisak: Ove bi vam tri stvari mogle spasiti život
Iako često neće odavati simptome, visok pritisak ima iznimno negativan utjecaj na zdravlje, a radi se o jednom od velikih uzročnika smrtnosti u cijelom svijetu.
07.01.2021. u 14:44
get url
text

Visok prisaje i glavni uzročnik za razvoj bolesti srca te povećava šanse da će se kod osobe razviti demencija i bolesti bubrega.

Skoro sve smrti i bolesti od visokog krvnog pritiska lako se mogu spriječiti samo što većina ljudi ništa oko toga ne poduzima, a statistika kaže kako samo jedna od četiri osobe svoje stanje drži pod kontrolom.

Kardiolog R. Todd Hurst, otkriva koja su to tri važna načina pomoću kojih svoje stanje možete držati pod kontrolom, ali i spasiti sebi život.

Morate znati svoje brojke

Ako je moguće provjerite svoje stanje kod kuće, a aparati koji danas postoje veoma su kvalitetni i možete im vjerovati. Iako je lako vjerovati brojkama koje će izmjeriti vaš ljekar na pregledu, one mogu biti i netačne. Redovn provjeravajte stanje pritiska kod kuće, a iznimno je važno da sjedite u miru pet minuta prije nego što ga izmjerite. Tim podacima ćete uveliko pomoći ljekaru na kontroli, a on će biti u mogućnosti pronaći i najbolji lijek za vas. Kažite ljekaru koliko često mjerite pritisak i kada.

Ispraznite mjehur prije mjerenja i sačekajte najmanje 30 minuta nakon vježbanja, popušene cigarete ili popijene kafe.

Učinite sve da saznate - šta kod vas uzrokuje porast pritiska

Ako vam stalno curi voda iz umivaonika, nećete problem riješiti tako da stavite krpu. Prije svega ćete zatvoriti pipu. Ista se logika može primijeniti i kod kontrole pritiska. Ako poznajete uzrok, najbolja je stvar eliminirati ga.

Uobičajeni uzroci visokog krvnog pritiska su:

- Sjedilački način života - čak će i umjerena aktivnost pomoći.

-Konzumacija procesuirane hrane – posebno ako je puna soli.

- Nezdrava tjelesna težina – gubitak samo pet ili 10 posto tjelesne mase može sniziti krvni pritisak jednako ili više od lijekova.

- Pretjeran unos alkohola – više od jednog alkoholnog pića u danu može utjecati na porast pritiska.

- Apneja u snu – stručnjaci procjenjuju kako 30 – 50 posto osoba koje muči krvni pritisak pate i od apneje u snu.

- Primarni aldosteronizam – radi se o problemu s hormonima, koji iako rijedak, može utjecati na porast pritiska. Ako ne primjećujete poboljšanje ni uz lijekove, razgovarajte s ljekarom može li to stanje biti uzrok.

- Naravno da i genetika može biti odgovorna, ali će ljekar procijeniti koliko vaše stanje ima veze s faktorima nad kojima imate kontrolu.

Uzimajte lijekove

Svima je jasno da niko ne želi piti lijekove, a i ljekari se slažu da treba biti oprezan i dobro znati koje su dobrobiti, a koji rizici. Ipak ako vam je pritisak uvijek iznad 130/80, čak i ako poduzimate sve mjere, preskakanje lijekova može vas dovesti u veći rizik od infarkta ili moždanog udata. Lijekovi za pritisak su djelotvorni, pristupačni i imaju slabe nuspojave, ako ih uopće imaju. Najvažnije je s ljekarom razviti strategiju o tretiranju vašeg stanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.