INTERVJU - Ismet Bajramović: Kongres sam napustio zbog visokog pritiska, podržavam Šatorovića

objavljeno: 02.03.2018. u 08:12

Prekinuti 14. kongres Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) potresao je krovno sindikalno tijelo u Federaciji BiH.

Dio delegata koji su kao kandidata za predsjednika SSSBiH podržavali Selvedina Šatorovića napustili su sjednicu i time onemogućili nastavak kongresa jer nije bilo kvoruma. U sali nije bio prisutan ni predsjednik sindikata Ismet Bajramović i upravo je ta činjenica posebno zasmetala sindikatima koji su podržavali protivkandidata Redžu Kurića.

Bajramović se nakon toga nije oglašavao, ali je odlučio da u intervjuu za Faktor pojasni razloge svog poteza, odgovori na optužbe da podržava jednog od kandidata te se osvrne na svoj mandat koji je proveo na čelu SSSBiH.

Zbog čega ste sa grupom delegata okupljenih oko jednog od kandidata, u ovom slučaju gospodina Šatorovića, napustili 14. kongres SSSBiH i time onemogućili nastavak odvijanja kongresa?

- Nastavak odvijanja 14. kongresa SSSBiH nije zavisio od mene. Kao i svaki delegat, i ja imam jedan glas. Moje zdravstveno stanje tog dana nije bilo dobro. Usljed povišenog krvnog pritiska i problema koje je prouzrokovao morao sam, a to su vidjeli svi delegati, često izlaziti iz sale gdje se kongres održavao. Tako da sam se i u tom trenutku zadesio van sale. Moram napomenuti da sam od samog početka do prekida kongresa bio razočaran njegovim tokom.

Sindikati koji podržavaju drugog kandidata (Redžu Kurića), Vas optužuju da ste se time otvoreno stavili na stranu jednog kandidata? Kako komentirate te optužbe?

- Prije kongresa svi predsjednici granskih sindikata znali su moj stav u vezi s izborom predsjednika SSSBiH. Prije samih kandidatura vodio sam razgovore sa dva potpredsjednika Saveza sindikata BiH. Ja nisam želio da se ponovo kandidujem za predsjednika Saveza sindikata BiH, te se nametalo logično rješenje, da pitam obojicu potpredsjednika.

Neposredno pred isticanje roka za kandidaturu kolega Sinan Husić me obavijestio da nije prihvatio kandidaturu, iako je postojao interes određenih granskih sindikata da se on kandiduje.

Kolega Šatorović je prihvatio prijedlog za kandidaturu. Kandidaturu kolege Šatorovića su podržali organi nekoliko velikih granskih sindikata. Jedan  dio granskih sindikata (Sindikat metalaca, Organi uprave, Srednje obrazovanje, sindikati oba telekom operatera) i još nekolicina su donijeli odluku o podržavanju kandidature kolege Selvedina Šatorovića, a predsjednici Sindikata elektroprivrede FBiH i Sindikata zdravstvenih radnika u FBiH su mi usmeno saopćili da podržavaju kandidaturu Šatorovića, te prihvatili moj prijedlog i prijedlog  granskih sindikata koji su istaknuli da je Šatorović dobro rješenje za predsjednika SSSBiH, pogotovo imajući u vidu da je u potpunosti upoznat sa svim aktivnostima koje SSSBiH  treba da vodi u ime radnika u narednom periodu. Na funkciji potpredsjednika SSSBiH Šatorović svojim radom se pokazao kao veliki borac za stabilnost SSSBiH, što nam je i potrebno u narednom periodu. Moj stav je bio da treba podržati kolegu Šatorovića. Znam da ga razne politike ne simpatišu, izvršne vlasti kao i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, ali i ja sam isto to prošao jer nisu ni mene simpatisali već su koristili sva sredstva za diskreditaciju, pa čak i ova zadnja dešavanja na samom kongresu. To su isti oni koji su nam nametnuli "antiradničke" zakone.

Kolegu Redžu Kurića nisam imao prilike upoznati prije samog 14. kongresa SSSBiH. Zvanična kandidatura je došla od Sindikata šumarstva prerade drveta i papira BiH.

Da li će se prema Vašoj procjeni nastavak kongresa desiti u roku od 30 dana kako je najavio Samir Kurtović, predsjednik radnog predsjedništva kongresa, te da li ćete Vi podržati što skorije održavanje kongresa?

- Kongres se može održati u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu. Za njegovu organizaciju zadužen je Organizacioni odbor, odnosno Predsjedništvo SSSBiH, a konačnu odluku donosi Glavni odbor koji je najveći organ između dva kongresa i jedini mjerodavan, zato se i Radno Predsjedništvo kongresa treba pridržavati Statuta i odluka Glavnog odbora. Glavnom odboru se podnosi izvještaj o dešavanjima putem Predsjedništva SSSBiH.

Da li ćete prisustvovati nastavku kongresa sve do završetka čak i ako se ponove rezultati glasanja sa prethodne sjednice kongresa?

- Postupit ću u skladu sa odlukama organa SSSBiH i Statuta SSSBiH. To je moja  dužnost i obaveza.

Iz Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH tvrde da je odluka SSSBiH prema kojoj do okončanja kongresa upravljanje savezom vrše predsjednik i zamjenici izabrani na prethodnom kongresu nezakonita. Navode da je upravljanje SSSBiH preuzelo radno predsjedništvo uspostavljeno na kongresu. Vaš stav povodom ovih tvrdnji?

- Ovog pitanja sam se dotaknuo ranije. Savezom samostalnih sindikata BiH nije upravljao predsjednik i dva potpredsjednika, već njegovi legalni i legitimni organi. S obzirom na to da organi nisu razriješeni dužnosti oni još uvijek imaju obavezu da obavljaju  funkcije. Predsjednik nije razriješen na kongresu, on po Statutu predstavlja SSSBiH. Zato mislim da kolege iz Sindikata šumarstva treba da pročitaju Statut SSSBiH i Poslovnik o radu kongresa.

Ako nigdje nije navedena ova mogućnost koja se desila na kongresu, onda je u ingerencijama organa Saveza. Glavni odbor je taj koji prema odredbama Statuta priprema prijedloge kongresnih materijala.

Kada se osvrnete na period tokom kojeg ste Vi vodili SSSBiH, šta smatrate Vašim najvećim uspjehom? S druge strane, koji izazovi očekuju novog predsjednika ko god on da bude te šta biste novom predsjedniku savjetovali?

- Moj najveći uspjeh je da sam uspio uz velike napore da sačuvam jedinstvo SSSBiH. Uspjeli smo da potpišemo Opći kolektivni ugovor, a kao što znate to nikom nije pošlo za rukom u regiji pa i šire.

Da na najvećim sudskim instancama BiH dobijemo preregistraciju SSSBiH te na taj način nosimo pečat postojanja 113 godina. Uspio sam steći dosta međunarodnih sindikalnih prijatelja za SSSBiH, koji su pomogli u obnovi zgrade Doma sindikata BiH u centru Sarajeva.

Više od 20 godina sam na mjestu predsjednika sindikata (Sindikata metalaca  i SSSBiH), u svemu tome ispašta i moja porodica. Pozicija predsjednika u zemlji gdje je socio-ekonomska situacija sve teža za radnike, jako je teška. Obnova države nakon rata je krenula naopako. Sindikati su dobrovoljna interesna radnička organizacija koja se u tom vremenu obnove našla na vjetrometini.

Uvijek sam se trudio da budem pošten i pošteno da radim te koristim priliku da pozovem sve organe koji kontroliraju, istražuju i prate zakonitost  rada kako  pojedinaca tako i organizacija da mene lično i SSSBiH iskontroliraju. Ali i druge koji nas optužuju.

Zbog ovih razloga novom predsjedniku SSSBiH toplo preporučujem da se ne zanosi da je "veliki predsjednik", da ne "poleti" da osluškuje bazu i članove sindikata u vezi s njihovim potrebama, da pošteno radi, da se ulaže i da ukoliko neke stvari ne budu išle po planu, da u toj  borbi ne izgori, a tada svi ispaštaju.

Naša država BiH je komplikovano ustrojena. Sindikat uvijek mora da bude na strani radnika i zato novi predsjednik uvijek mora da kaže da je radnik u pravu. Treba da bude konstruktivan i socijalni partner sa Udruženjem poslodavaca FBiH i Vladom FBiH, ali ne i da bude "prodana duša". Ovo je izuzetno stresna funkcija zato je i moja prava poruka da se budući predsjednik mora zalagati za članove i članice kao i za sve radnike/ce u BiH koji su  mu ukazali maksimalnu podršku i izabrali ga na poziciju predsjednika sindikata BiH. Ono što se treba znati je da su moć i novac u granskim sindikatima.

Najčasnija funkcija u društvu je biti sindikalac, i predsjednik SSSBiH. Na prijemu jedne velike firme  sam uzimao kafu da popijem. Za moj sto pridružila su se tri gospodina. Upoznali smo se i prilikom predstavljanja dvojica su rekli da su imami, a jedan je biznismen (koji ima firmu). Ja sam rekao da su oni bitni nosioci funkcija koje obnašaju u društvu, a meni je jedan od imama rekao: "Daleko je sevapniji posao koji ti radiš, predsjedniče!" Ovim bi da poručim da je u dobru lako biti dobar, ali kad je loše, i teško je, zato me i čudi ovoliko interesovanje za SSSBiH, pa čak me pravi i nespokojnim. Možda je još samo SSSBiH ostao u društvu  sa uzdignutom glavom prema gore. Moja pomoć će biti na raspolaganju budućem rukovodstvu SSSBiH. Ono za čim žalim jeste da nisam uvijek bio shvaćen od strane mojih kolega!