open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik u BiH
Inzko: Nisam ja, već NSRS je nametnuo srpskom narodu težak teret krivice odlikujući ratne zločince
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je još jednom govorio o razlozima zašto je uputio pismo rukovodstvu Skupštine bh. entiteta Republika Srpska u kojem traži da ovaj organ oduzme odlikovanja koja su dodijeljena ratnim zločincima.
04.02.2021. u 14:33
get url
text

VEZANI TEKST - Inzko pisao NSRS-u: Oduzmite odlikovanja koja ste dali ratnim zločincima

Inzko je u izjavi za Deutsche Welle  kazao nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice. On je u razgovoru za ovaj državni njemački mediji podsjetio da su u oktobru 2016. godine Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje "igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH". 

- Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin.

Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo predsjedniku Skupštine RS da povuče taj korak - rekao je Inzko za DW i naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić  izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posljedica infekcije koronom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.