open-navfaktor-logo
search
Bilo je i vrijeme
Inzko pisao NSRS-u: Oduzmite odlikovanja koja ste dali ratnim zločincima
Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska naslovljeno na Nedeljka Čubrilovića, prvog čovjeka NSRS-a, u kojem traži da ovo entitetsko zakonodavno tijelo oduzme odlikovanja koja su dodijeljena ratnim zločincima.
03.02.2021. u 13:09
get url
text

- Obraćam Vam se da bih podstaknuo na poduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u Bosni i Hercegovini kao osnove za održivi mir, stabilnost i prospreitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja korak u tom procesu - započinje Inzko svoje pismo.

Nadalje navodi: 

- Dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili (u prilogu dostavljam i zvaničnu pozivnicu NSRS-a za učešće u ovoj manifestaciji, od 21. oktobra 2016. godine).

Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)- stoji u pismu.

Veličanje ratnih zločinaca, nastavlja Inzko, "uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve".

- Na koncu, njima se destabilizuje region i ugrožavaju se izgledi za pomirenje u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, takve aktivnosti su neprihvatljive i onemogućavaju da BiH postigne napredak na putu ka punoj provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir i da ostvari svoj deklarisani cilj pristupanja Evropskoj uniji. Upravo suprotno, takvim djelovanjem uskraćuje se napredak, dodatno se produbljuju nacionalne podjele i onemogućavaju se mirovni napori - piše Inzko. 

U svojoj rezoluciji od 9. juča 2015. godine, najoštrije osuđujući genocid u Srebrenici i odbacujući "sve oblike njegovog negiranja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja", Evropski parlament je istakao "potrebu da politički predstavnici u Bosni i Hercegovini priznaju prošlost kako bi zajedno radili na boljoj budućnosti za sve građane", navodi se u pismu visokog predstavnika u BiH.

Inzko ocjenjuje kako je skidanje ploče sa Studentskog doma na Palama sa imenom Radovana Karadžića bio pozitivan potez, te ohrabruje NSRS da poduzmu korake ka oduzimanju odlikovanja ratnim zločincima. 

- Vama i NSRS-u dajem tok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine - izričit je Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.