open-navfaktor-logo
search
Jednostavna metoda
Istraživači napravili test: Koje maske najučinkovitije šitite od koronavirusa
Škole širom svijeta se ponovo otvaraju, zabavni parkovi pružaju dobrodošlicu posjetiteljima, a ručak na otvorenom novi je način posjete restoranima. Uprkos znakovima da se život vraća u normalu, koronavirus i dalje je tu.
09.08.2020. u 18:24
get url
text

Zato je grupa istraživača sa Univerziteta Duke napravila jednostavnu tehniku za analizu učinkovitosti različitih vrsta maski koje su postala ključna komponenta u zaustavljanju širenja virusa.

Zadatak je počeo kada je profesor u medicinskoj školi Duke pomogao lokalnoj grupi ljudi da kupi maske kako bi ih podijelio članovima zajednice kojima je to potrebno. Profesor je želio osigurati da se kupe maske koje su zaista učinkovite.

U studiji objavljenoj u petak, istraživači s Dukeovog odjela za fiziku pokazali su upotrebu jednostavne metode koja pomoću laserske zrake i mobitela procjenjuje učinkovitost maski proučavanjem prijenosa respiratornih kapljica tokom govora.

- Koristimo crnu kutiju, laser i kameru - kazao je Martin Fischer, jedan od autora studije, za CNN.

Objasnio je kako se laserska zraka okomito širi i stvara tanki snop svjetlosti, koji upućuju kroz proreze na lijevoj i desnoj strani kutije.

U prednjem dijelu kutije nalazi se otvor u koji osoba može "govoriti". Kamera mobitela postavljena je na stražnjoj strani kutije za snimanje svjetlosti koja se raspršuje u svim smjerovima respiratornih kapljica koje probijaju laserske zrake tokom "razgovora".

Jednostavni kompjuterski algoritam broji kapljice koje se vide u videozapisu.

Stručnjaci za javno zdravstvo mjesecima naglašavaju da su maske jedno od najučinkovitijih oruđa u borbi protiv pandemije, a mnoge američke države uvele su obavezno korištenje neke vrste maske.

Međutim, prilikom testiranja njihove učinkovitosti, istraživači su otkrili da su neke maske doslovno beskorisne.

Istraživači su testirali 14 maski koje su obično dostupne, uključujući i masku N95, koja je obično rezervirana za zdravstvene radnike. Najprije je testiranje obavljeno sa osobom koja nije govorila. Zatim su to ponovo učinili dok je osoba pričala, a svaka maska je testirana 10 puta.

Najefikasnija maska je bila N95. Troslojne hirurške maske i pamučne maske, koje mnogi izrađuju kod kuće, također su se dobro pokazale.

Šalovi koji se inače nose oko vrata i navlake koje trkači često koriste, bili su manje učinkoviti. Preklopljene maramice i pletene maske su se veoma loše pokazale i nisu pružale veliku zaštitu.

- Želimo naglasiti da potičemo ljude da nose maske, ali isto tako želimo da nose one maske koje zaista djeluju - rekao je Fischer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.