open-navfaktor-logo
search
Korisno
Istraživanja pokazala: Ovaj čaj može razgrađivati masti dok spavate
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkriva da oolong čaj može pomoći u izgaranju masnoće dok spavate.
15.01.2021. u 11:15
get url
text

Istraživači sa Univerziteta Tsukuba u Japanu otkrili su da samo dvije šoljice tradicionalnog kineskog čaja oolong svaki dan ubrzava procese sagorijevanja masti u tijelu, piše Yahoo News.

U svijetu čaja oolong odranije ima "titulu" najboljeg kandidata za sagorijevanje masnoća, zbog čega su ga naučnici odlučili istražiti. Njegov službeni naziv na kineskom jeziku glasi "wu-long" čaj, pri čemu wu znači crno, a long-zmaj. On je je polufermentiran, nalazi se između nefermentiranog zelenog čaja i fermentiranog crnog čaja (zvanog crni na Zapadu, a u Kini crveni). Postotak fermentacije iznosi od 8 do 70 posto, zavisno o proizvođaču.

- Kao i svi čajevi, oolong sadrži kofein, koji utječe na metabolizam energije povećavajući naš puls. Međutim, studije sugeriraju da konzumacija čaja može povećati razgradnju masti, neovisno o učincima kofeina - rekao je viši autor studije, profesor Kumpei Tokuyama.

Stoga smo željeli ispitati učinke konzumacije oolonga nasuprot samo kofeinu na energiju i metabolizam masti među grupom zdravih dobrovoljaca, objasnio je. Nakon dvije sedmice proučavanja, naučnici su otkrili da oolong čaj - koji je djelomično oksidiran i nije u potpunosti ni zeleni ni crni čaj, s obzirom na to da ima svojstva oba, povećao je razgradnju masti za 20 posto u poređenju s onima koji su uzimali placebo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.