Iz GIKIL-a tvrde: U Koksari se nije dogodila ekološka katastrofa, nema potrebe za panikom

Objavljeno: 20.03.17 u 18:49

Povodom današnjih događaja u krugu Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), iz ove firme oglasili su se saopćenjem u kojem navode kako "ispad u jednom dijelu fabrike Koksara nije prouzrokovao ekološku katastrofu niti se radilo o ozbiljnijem incidentu".

 

 

- Naime, došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran. Također, želimo potvrditi da jeste došlo do određene emisije ispuštenog gasa.

Međutim, kako je potvrdio i Jasmin Imširović, menadžer za okoliš Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, nije se radilo o većoj nesreći. navode iz GIKIL-a.

- Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera, stoga nismo o tome obavještavali Opštinski štab Civilne zaštite. O istom je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Općine Lukavac i i federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić - kazao je Imširović.

Posebno naglašavaju da nije bilo povrijeđenih osoba u incidentu te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

- U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagovati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici, kao i građani, mogu osjećati sigurno - poručio je Jasmin Imširović.