open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Izabrano novo rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, sekretarica napustila zasjedanje
Četrnaest zastupnika parlamentarne većine u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u popodnevnim satima nastavilo je konstituirajuću sjednicu kantonalnog parlamenta, koju je prethodno zbog nedostatka kvoruma prekinula predsjedavajuća Skupštine iz ranijeg saziva Aida Sirbubalo (DF).
15.11.2022. u 17:12
get url
text

Uprkos upozorenjima sekretara Skupštine BPK Nermine Adžem da se time krši Poslovnik kantonalnog parlamenta te da nastavak sjednice nije legitiman, zbog nedostatka kvoruma i načina njenog rada, zastupnici su odlučili nastaviti zasjedanje kojim je rukovodio Rasim Mujagić (Nova politička inicijativa) kao najstariji zastupnik, dok je sekretarica Adžem napustila zasjedanje.

Zastupnici parlamentarne većine u nastavku sjednice izabrali su rukovodstvo Skupštine BPK Goražde gdje je Muradif Kanlić (SBB) jednoglasno izabran iz reda Bošnjaka. Kada je riječ o članu iz reda srpskog naroda, svi zastupnici bili su suzdržani prilikom glasanja za Daliborku Milović (LS) dok je Branka Cvijetić (Novi početak) dobila jednoglasnu podršku, kao i Berina Fejzić (BNS) iz reda hrvatskog naroda.

VEZANI TEKST - Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podnijela ostavku

Na sastanku članova rukovodstva u pauzi zasjedanja, kojem kao ni nastavku same sjednice Fejzić nije prisustvovala, Kanlić je izabran za predsjedavajućeg dok će Cvijetić i Fejzić, prema odluci parlamentatrne većine, biti zamjenice predsjedavajućeg kantonalnog parlamenta.

Nakon usvajanja odluke o uspostavi kolegija Skupštine BPK Goražde, usvojen je i zaključak kojim je dat rok za dostavljanje kandidatskih listi za Dom naroda Parlamenta FBiH sutra do 16 sati, a potom je sjednica prekinuta.

Parlamentarnu većinu u BPK čine Narod i pravda, Novi početak, Nova politička inicijativa, Stranka za BiH, SDP, SBB, BH Demokrati - Džebrail Bajramović i Nezavisna građanska lista (NGL).  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.