open-navfaktor-logo
search
CIK usvojio uputstvo
Izbori 2022: Do kada se prijavljuje učešće, nema više čitanja imena birača naglas, uvodi se ovjera glasačkih listića
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku po kojoj će Opći izbori u Bosni i Hercegovini biti održani 2. oktobra. Usvojeno je i uputstvo koje govori o rokovima važnim za stranke, nezavisne kandidate, ali i birače.
04.05.2022. u 14:05
get url
text

Neposredni izbori raspisuju se za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a, predsjednika i potpredsjednike RS-a, te skupštine kantona u FBiH.

VEZANI TEKST - CIK donio odluku: Opći izbori u BiH zakazani za 2. oktobar, Rogić bio protiv

Prema presjeku Centralnog biračkog spiska koji je Centralna izborna komisija BiH napravila sinoć u ponoć, trenutno je na biračkom spisku upisano 3.371.487 birača.

CIK je danas usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Tako se od 5. do 19. maja preuzimaju obrasci za prikupljanje potpisa podrške za političke subjekte. Od 6. do 20. maja političke stranke i nezavisni kandidati podnose prijave za ovjeru učešća na izborima, a potom od 6. do 14. juna teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata.

Podnošenje kandidatskih listi počinje 22. juna i traje do 4. jula. Nakon provjera i ovjera, CIK će sve kandidatske liste objaviti do 18. avgusta.

Na ovaj datum će biti zaključen i Centralni birački spisak.

Broj potpisa i iznos takse

Kada je u pitanju prijava stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na izborima, propisan je i broj potpisa podrške birača.

Tako uz prijavu, politička stranka ili nezavisni kandidat za izbore za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju imati 5.000 potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak.

Isti broj potpisa birača moraju imati kadaje u pitanju prijava za izbore za zastupnike Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Za izbore zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, narodnih poslanika Narodne skupštine RS-a, ili za izbor za predsjednika i potpredsjednika RS-a, stranke ili nezavisni kandidati moraju imati 3.000 potpisa birača.

Za izbor zastupnika u skupštinama kantona moraju imati 500 potpisa ukoliko se radi o kantonima u kojem na dan raspisivanja izbora nije bilo više od 100.000 borača upisanih u Centralni birački spisak. Ukoliko se pak radi o kantonima s više od 100.000 upisanih birača, stranke ili nezavisni kandidati moraju imati 1.000 potpisa.

Propisan je i iznos taksi za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Tako političke stranke plaćaju 25.000 KM takse za Predsjedništvo BiH, a nezavisni kandidati plaćaju 13.000 KM. Isti je iznos kada je riječ o Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Novo pravilo na izborima: CIK saopćio kako će spriječiti fotografiranje glasačkih listića

Za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a te predsjendika RS-a taksa za stranke iznosi 18.000 KM, a za nezavisne kandidate 9.000 KM.

Za kantonalne skupštine taksu od 13.000 KM plaćaju stranke, a 7.000 KM plaćaju nezavisni kandidati.

CIK BiH će najkasnije do 25. avgusta objaviti broj birača po višečlanim zbornim jedinicama i kategorijama. Konačna odluka o tome gdje će biti organizirano glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu CIK će donijeti nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, naglasila je da je pravo birača izvan BiH da glasaju utvrđeno zakonom, a da ono što je problem jeste integritet izvoda za glasanje, odnosno brojne zloupotrebe koje su razorkrili.

Nova pravila

Stoga su, zahvaljući Misiji OSCE-a, a ne, kako je rekla, političkoj podršci, uspjeli osigurati aplikaciju koja će omogućiti elektronsku prijavu birača.

- Tu proceduru smo formalizirali. Nije dovoljna kopija identifikacijskog dokumenta. Traži se skeniran identifikacioni dokument, fotografisan. Traži se i dokaz o boravištu van BiH. Nije dovoljno samo navesti u obrascu adresu nego to i potvrditi – pojasnila je Bjelica-Prutina.

Napomenula je da je osim elektronske, moguća i prijava putem telefaksa jer Izborni zakon poznaje takvu mogućnost.

Kada je u pitanju Brčko distrikt i biračka opcija, iz CIK-a su istakli da se za entitetsko državljanstvo i dalje nije opredijelilo 16 posto birača.

VEZANI TEKST - Arnautović i Rogić se prepirali pred novinarima; ko će biti krivično odgovoran ako ne bude novca za Opće izbore

- Borači Brčko distrikta koji žele ostvariti svoje biračko pravo na Općim izborima 2022. trebaju da se opredijele za biračku opciju prije 18. avgusta – ukazao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Uvedeno je i novo pravilo u vezi s mjestima glasanja. Tako će glasačke kabine biti okrenute tprema članovima biračkih odbora i posmatračima. Time se želi spriječiti fotografiranje glasačkih listića prilikom glasanja, akozvani bugarski voz i zloupotrebe institucita pomoći drugog lica prilikom glasanja.

Ukida se praksa čitanja imena birača naglas, uvodi ovjera glasačkih listića posebnim štembiljem...

Planirano je da predstojeći izbori koštaju oko 11,7 miliona KM. Arnautović je ukazao da su sredstva planirana sredinom prošle godine na bazi procjena u odnosu na ranije izbore, ali je izvjesno da će ovaj iznos biti nedovoljan usljed inflacije i povećanja cijena na tržištu. Sredstva za izbore, kojih još nema, nadležne institucije moraju osigurati do 19. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.