open-navfaktor-logo
search
Pred nove razgovore
Izborna reforma: Ko je iz EU-a i SAD-a aminovao Čovićev prijedlog UZP projekta HZHB?
Najnoviji prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava koji su usaglasili predsjednici stranaka, članica nevladine organizacije HNS u vlasništvu Dragana Čovića nije jedan, već pet koraka unazad u dosadašnjim pregovorima.
21.01.2022. u 07:42
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su ponudili Čović i njegova udruga HNS

Pažljivim iščitavanjem onoga što je namaštao Čović, da se zaključiti da je jedina bitna presuda Ustavnog suda BiH "Božo Ljubić", a one koje je donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu  (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Pudarić), i na čemu insistira Venecijanska komisija, tek su ovlaš spomenute rečenicom "svaka osoba s pravom glasa može biti kandidat za delegata u Domu naroda" te kod izbora članova Predsjedništva BiH "predstavnik bošnjačkog/hrvatskog/srpskog konstitutivnog naroda i drugih građana".

Ovaj prijedlog, koji je još drastičnije diskriminirajući i rasistički, u odnosu na sve Čovićeve dosadašnje uopće se ne uklapa u evropske vrijednosti niti unapređuje demokratske procese u našoj zemlji.  

Prema Čovićevoj zamisli, Klub hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH bio bi u potpunosti pod kontrolom HDZ-a i samo Hrvati sa njegovim certifikatom bi mogli proći iz kantonalnih skupština, koje su opet odabrane u skladu sa HDZ-ovom dominacijom u njima. Onda bi taj Dom naroda birao člana Predsjedništva BiH, Bošnjaka i Hrvata.

Kandidati bi, prema prijedlogu direktnog izbora, bili na listi poredani po broju elektorskih glasova koji bi se dobijali u elektorskim jedinicama/kantonima, a neovisno od broja osvojenih glasova bio bi odabran onaj kojeg izglasaju Klub Hrvata ili Bošnjaka.

VEZANI TEKST - Lavrov sa Grlić Radmanom: Legitimni Hrvati, demoniziranje RS-a, SAD se miješa u BiH...

Predložio je Čović i indirektan izbor, i to tako što bi svaki od 42 zastupnika iz Zastupničkog doma BiH mogao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, a potvrđivali bi ga ponovo Klub Hrvata i Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH, odnosno kandidata srpskog naroda u NSRS-u.

Ono što najnovijim prijedlogom izmjena Izbornog zakona i Ustava želi Čović i njegova udruga HNS je retrogradni proces, te želja da se naprave etnički čista područja sa plemenskim vođama.

Čović je iznimno mudar i lukav političar, te sve što sada radi ne smije se ni na trenutak potcijeniti, posebno ako se imaju u vidu izjave hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana da je dobio saglasnost Moskve za izmjene Izbornog zakona BiH.

Na umu svakako treba imati i Čovićevo zagovaranje kako se vlast u Federaciji BiH treba dijeliti na paritetnoj osnovi, gdje je pola-pola Bošnjaci i Hrvati, a Srba i nema, a u Republici Srpskoj sve Srbima, bez Bošnjaka i Hrvata i političkim laicima biva valjda jasno šta je konačni cilj.

Sagledaju li se i izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u vezi s Izbornim zakonom BiH, kao i svi secesionistički potezi koje vuče uz prešutnu saglasnost lidera HDZ-a, nema dvojbe da se i kod najnovijeg Čovićevog prijedloga izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH radi o dobro osmišljenom i udruženom političkom planu, kojim bi da se zakuca ekser u mrtvački kovčeg države Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Dodik i Čović ruski igrači: Podrška "legitimnom predstavljanju" i etničkoj podjeli BiH

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, tvrdi da je prijedlog "usaglašen s predstavnicima EU-a i SAD-a, te da su od njih dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH da se dogovore o modalitetima sprovođenja ovih prijedloga".

Da li su ti predstavnici, ako Cvitanović ne spinuje kako bi stvorio dodatni pritisak na probosanske stranke, američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler, ili pak američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst koji naredne sedmice dolaze u BiH?

Ko uopće iz EU-a i SAD-a, ako Cvitanović ne obmanjuje javnost, ima pravo da u ime građana i naroda koji žive u Bosni i Hercegovini odluči o prihvatanju ovog diskriminatornog Čovićevog prijedloga kojim se definitivno udara pečat na podjelu države na tri etnički čiste teritorije?

Naredne sedmice u BiH dolaze ponovo Palmer i Eichhorst kako bi održali još jednu rundu razgovora sa bh. političarima o izbornoj reformi. Stavovi SDA su odavno jasni, otkloniti blokade u funkcioniranju Federacije BiH (Vlada, izbor predsjednika i potpredsjednika, imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH), reducirati nadležnosti Doma naroda FBiH i implementirati sve presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. SDP je najavio da neće učestvovati u daljnjim razgovorima zbog Dodikove blokade institucija BiH. Prije dva dana, Nelson i Sattler su sa rukovodstvom Naroda i pravde održali sastanak na kojem su razgovarali o izbornoj reformi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.