- Mi Bošnjaci želimo da ovo bude pobjeda Mostara, ne pobjeda nad nekim, jer nam valja poslije izbora nastaviti živjeti skupa - kazao je Izetbegović, saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Uz očekivanja da će za gradonačelnika biti izabran kandidat Koalicije za Mostar 2020 Zlatko Guzin, Izetbegović je istaknuo da politika Koalicije za Mostar jednako tretirati ljude, koja će od Mostara napraviti grad kakav on zaslužuje biti, grad turizma, grad prosperiteta, pomirenja, ujedinjeni, europski, bosanskohercegovački Mostar.

On je zahvalio muftiji Dedoviću i Islamskoj zajednici na svemu što su učinili na normalizaciji prilika u Mostaru i jačanju kapaciteta društvenog života u ovom gradu.

- Muftija je jako cijenjen ne samo među političarima već i građanima Mostara i dosada je pružio krucijalnu pomoć da se stvari odvijaju u pozitivnom smjeru. Konačno smo vratili demokraciju u Mostar, omogućili ljudima da biraju i sad nam slijedi ona druga stepenica, pomirenje i zajednički rad s Hrvatima, Srbima i ostalim građanima, da napravimo Mostar na koji ćemo svi skupa biti ponosni - naglasio je Izetbegović.

Današnji sastanak s Izetbegovićem samo je jedan u nizu sastanaka koje je muftija Dedović u posljednje vrijeme imao s predstavnicima različitih političkih stranaka na lokalnoj i državnoj razini.

- Nama je drago kada imamo priliku iskazati naša stajališta u vezi s općim društvenim pitanjima, a sve s ciljem stvaranja demokratskog ambijenta u kojem ćemo jačati pluralno društvo, u kojem ćemo imati višeglasje. To su tekovine suvremenog i modernog društva u kojem vjerske zajednice, tako i u našoj državi koja je sekularna, imaju svoje mjesto i sasvim je prirodno da se čuje glas vjerskih institucija koje brinu i o duhovnom i o kulturnom i obrazovnim ambijentu, u kojem jedan narod i svi narodi ove zemlje žive - kazao je muftija.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Džaferović i Komšić su ispravno postupili, Lavrov je isprovocirao da tako urade

Naglašavajući narav i otvorenost Islamske zajednice za sve ljude bez razlike na političke orijentacija muftija je istaknuo kako su predstojeći lokalni izbori jedinstvena prilika za pokretanje Mostara.

- U tom pogledu vidimo zainteresiranost različitih političkih subjekata. Koliko smo mogli razumjeti svi oni s dobronamjernom energijom i pažnjom gledaju u predstojeće lokalne izbore. I mi tako gledamo i zato je naša poruka ljudima da iskoriste svoje demokratsko pravo, da budu svjesni važnosti političkih procesa u našoj zemlji i da ni u kom slučaju ne apstiniraju, jer time bi radili protiv sebe i protiv Mostara - poručio je muftija, navodi se u saopćenju.