open-navfaktor-logo
search
Poruke posjetilaca
Izložbu Safeta Zeca vidjelo 5.000 ljudi: "Čuvajte zagrljaje da ne budu slomljeni"
Nešto manje od tri mjeseca djela iz ciklusa "Zagrljaji" slavnog bh. slikara Safeta Zeca, koja su prethodno krasila zidove venecijanske crkve Santa Maria della Pieta, izložena su u Historijskom muzeju BiH.
06.02.2020. u 09:46
get url
text
Izložba "Zagrljaji" ugrijala srca Sarajlija

Izložba je svečano otvorena 25. novembra, na Dan državnosti BiH, a do sada ju je vidjelo 5.000 ljudi, potvrdili su nam iz Historijskog muzeja.

Brojni posjetioci zapisali su svoje utiske nakon što su pogledali izložbu:

- Toliko ljubavi i boli u slikama. Čuvajte umjetnost jer ona je nešto što svakodnevne teme i osjećanja predstavlja u najljepšem svjetlu. Čuvajte zagrljaje da ne budu slomljeni - jedna je od poruka.

Ciklus "Zagrljaji" u životu Safeta Zeca prisutni su od ratne 1992. godine. "Zagrljaji" su likovni fenomen koji zbog ruku u zagrljaju šalje jasnu poruku. Kompletirani su zagrljajem sarajevskog Romea i Julije, Boška i Admire, ali ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevu pod opsadom mogu biti bilo čija.

Safetovi "Zagrljaji" govore o rastancima, neizmjernim ljubavima, o boli. Njegovi "Zagrljaji" tope srca onih koji ih posmatraju. 

-Od moga egzila pokušavao sam da pretvorim tu bosansku muku u metaforu "Zagrljaji". Naravno, ima to veze s mojim likovnim preferencama. Ali zaista je to do unazad godinu bio impozantan opus koga sam, eto, imao želju da imenujem, jer dosadašnji "Zagrljaji" bili su depersonalizirani, zapravo više su bili ta igra ruku, više je to roditelj - dijete zapravo. Mene dira ta tragedija, ta personalna tragedija Admire i Boška i želio sam, ako ništa, da im posvetim tu izložbu, da na neki način zatvorim, da završim to, ako mi život da, da nastavim s drugim sadržajima, s drugim ljubavima koje me još potresaju - kazao je Safet.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena do 29. februara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.